Кои са най-активните разпространители на дезинформацията за “биолабораториите” в Украйна

Ралица Ковачева, Factcheck.bg 14 април 2022 в 18:03 7368 6

Снимка pixabay

Дезинформацията за съществуването на “лаборатории за биологично оръжие” в Украйна се разпространява от началото на годината. В поредица публикации и видеа Factcheck.bg опровергава тези неверни твърдения, които можете да прочетете тук и тук, както и да видите във видеото.

Твърденията на Русия за съществуването на подобни лаборатории в Украйна, при това собственост на американските военни, не са подкрепени с никакви факти. Това не попречи и на Китай да ги разпространи официално, като добави, че САЩ притежават много повече подобни лаборатории в редица държави по света. Китай също не предоставя доказателства за своите твърдения. Подробни проверки и опровержения, направени от международни проверители на факти прочетете тук и тук.

В същото време, дезинформацията по темата активно се рапространява чрез уебсайтове и страници в социалните медии. Основните теми са твърденията на Кремъл за наличието на „биолаборатории“ в Украйна, които Русия цели да унищожи, както и „потвърждението“ на руските твърдения от страна на Китай. Кои са публикациите, които са предизвикали най-голям интерес и от кого са публикувани – ето какво показват данните, събрани чрез инструмента CrowdTangle.

На първо място с най-голям брой интеракции (реакции на аудиторията – харесвания, коментари, споделяния) е тази публикация на „Поглед.инфо“:

Постът има 20 328 интеракции във Фейсбук, което е значително над средната активност за публикациите на страницата.

Следващите няколко места са заети от един и същ потребител – страница, озаглавена „Мартин Карбовски“ – официална страница на журналиста Мартин Карбовски. Този пост има 12 478 интеракции:

Този пост има 9 468 интеракции:

Този пост има 6 400 интеракции:

Сумарно страницата „Мартин Карбовски“ е събрала повече от два пъти интеракции от „Поглед.инфо“ и е най-активно публикуваща по темата, предимно линкове от уебсайта „Втори фронт“. Както се вижда от снимката, всички публикации застъпват тезата, че в Украйна съществуват лаборатории за разработването на биологични оръжия:

Страницата „България“ се появява на пето място с публикация от сайта „Бултаймс“ за китайските „разкрития“ – постът има 11 234 интеракции. Страницата се афишира като „официална страница на всички българи и България“ и има над 20 400 последователи.

Сайтът „Бултаймс“ многократно е бил уличаван в разпространяване на дезинформация по различни теми (от кемтрейлс, през ваксините срещу Ковид-19 до Зеления пакт на ЕС) от Factcheck.bg и други български журналисти, както и от европейската платформа EU vs Disinfo.

Страницата „Без Лого“ се появява три пъти сред най-активните разпространители на дезинформация за украинските „биолаборатории“, с общо над 16 000 интеракции. Два пъти препубликува съобщения в Туитър на Диляна Гайтанджиева, свързани с нейното „разследване“ по темата. Третата публикация на страницата твърди, че заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е потвърдила съществуването на „военните биологични лаборатории на Пентагона в Украйна“ в отговор на въпрос на сенатор Марко Рубио. Като доказателство е публикувано видео, в което Виктория Нюлънд наистина отговаря на въпрос на сенатор Рубио, но не казва нищо от това, което „Без Лого“ твърди – всъщност, Нюланд потвърждава само, че в Украйна има „биологични изследователски“ лаборатории.

Същото видео е използвано и в пост на Кеворк Кеворкян, получил близо 6 хиляди реакции и 2 700 споделяния, озаглавен „Фабрики за смърт“. В него се твърди, че „американците правят лаборатории за производство на смърт в Украйна“ и „харчат за тази цел милиони долари – по някои сведения около 200 милиона“.

Посолството на Русия в България е споделило „Коментар на говорителя на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова във връзка с военно-биологическите дейности в биологическите лаборатории в Украйна“. Публикацията има 4 719 интеракции.

Пламен Пасков, познат като активен интернет коментатор и кандидат за депутат от партия „Възраждане“ на изборите през юли 2021 г., е публикувал видео с продължителност над един час и 20 минути, озаглавено „Биолаборатории и системно-организирани античовеци“. То е събрало 2000 интеракции. Сред темите, с които Пасков се занимава, освен „биолабораториите в Украйна“, са решението на социалните мрежи „да приветстват сцени на насилие над руснаци и руски войски“, мерките срещу разпространението на коронавируса („Маскирани ли сте? Плюят ли децата ви?“).

В групата на най-активните разпространители на дезинформация влизат още две страници. Първата е „Брадва“ с публикация от едноименния сайт относно китайските твърдения за „американски биолаборатории“. Втората е страницата „Око да види“, самоопределила се като “платформа за информация относно събитията в Германия, Европа и България” с над 102 хиляди последователи. Там е публикуван пост, подписан с „Мариана Иванова“:

Независимо, че е анонимен (не е свързан с конкретен профил) и че представлява смесица от конспиративни теории и откровено хейтърство, статусът е събрал близо 3 000 интеракции – доказателство колко много хора не обръщат внимание на това какво четат и разпространяват в социалните медии.

Ралица Ковачева

Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Factcheck.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10496

10

AntiZ

15.04 2022 в 08:05

Кеворкян & Карбовски - баща & син на българския дезинформационен небосклон. Дачков се пъне, но не може да ги стигне.

1220

9

хr4

14.04 2022 в 20:56

Подобен тип "доказателства" и "медийни боНби" имат една едничка цел-най, най-простата част от народа! Страшното е, че същите тия имат политическо представителство от тарикати решили да се възползват(рублите са допълнителен бонус).
Поздравления за Р. Ковачева. Апелирам да пише по-често, белким на някой от полуидиотите започне да им просветва(което е кауза пердута, ама ние продължаваме да се надяваме).
ПП.Джони, тая мисъл не е на ДокторЪТ, той само я цитира. Оригинала е на покойния Жорж Ганчев, който изприказва много глупости през кариерата си, но само заради тая мисъл тряя да му вдигнем бронзов паметник в цял ръст в центъра на София(по желание и в други градове).

3767

6

Име на профила

14.04 2022 в 19:12

Глупости са това, гледах видеото преди месец. Зам-министърката им съобщи, че наистина има лаборатории в Украйна, и ако попаднат в ръцете на орките може да се използват със зла умисъл.

Ако можехте да четете на англисйки - тук си пише, с много източници: "already been debunked by independent foreign factcheckers from Myth Detector, FactCheck.org, The Washington Post, USA Today, The Dispatch. "
https://voxukraine.org/en/fake-victoria-nuland-admitted-that-us-has-biolabs-in-ukraine/

Що се отнадя до сина на Бай Дън - скандала около него е относно участието му в борда на Бурисма, както и връзки с Китай Енергия. И в двата случая става въпрос на потенциален конфликт на интереси, но в енергийния сектор - няма нищо с каквито и да било биолаборатории.

Фалшификатори на новини гадни.

2750

5

alfakentavur

14.04 2022 в 19:10

Pi ar Sevi Boiko чинно спазва правилата на рашистките тролчета. Цитираш утвърдени медии като "източник" на дезинформациите ти, за да изглеждат уж по-достоверни.

2750

4

alfakentavur

14.04 2022 в 19:09

ИТН предлагат за член на СЕМ най-големият разпространител на Путлерова дезинформация и пропаганда.
Браво на ИТН!

2261

2

mirimbi

14.04 2022 в 18:51

А Слави Трифонов предложи Карбовски за член на ЦЕМ!
Очевидно и двамата са свързани с руско финансиране!