Започна подписка за оставката на Рашидов заради Ларгото

ОFFNews 16 ноември 2015 в 16:26 4801 8

Снимка Ивайло Анев / OFFNews

Чисто нова антична настилка от плочки.

В интернет бе започната гражданска петиция с искане за оставката на Вежди Рашидов като министър на културата.

В нея се посочва, че обектът е имал големия потенциал да се превърне в нещо красиво и уникално за страната ни и Европа, но това не се е случило поради редица нарушения и конфликт на интереси.

"В резултат на тези недомислици сега в откритата част на археологическия обект има пълна подмяна и грозен кич. Предложеното решение за консервация и експониране представлява неуважение и обида към всички потенциални посетители, независимо дали са туристи или жители на София. Неуважение и обида е, защото вместо стремеж към познание и естетическа наслада, очаква от тях цъкане с език и потребителски навици като от целева група за продажба на гипсови лебеди и градински джуджета", пише в подписката.

"За археология и архитектура ние, обикновените граждани неексперти, не можем да говорим. Няма как обаче напълно да бъдат заглушени от министерството на бутафорията гласовете на неудобните специалисти. Те неведнъж са се произнасяли за демонтираните структури, за липсата на последователност, за липсата на проектна документация, за необоснованото експониране на открито, за непропорционално високите надзиди, мачкащи оригиналния градеж, за нелепите арки, за абсурдния равномерно стъпаловиден завършек на зидовете, за неудачното смесване на материали с ярки цветове, за бетоновия разтвор между камъните на древен път и т.н. В този смисъл, предложеното решение е не само обида, но и престъпление", допълва се в нея.

В проекта има липсваща документация, а непрозрачността около финансите и обществената поръчка на проекта е видима. Затова петицията настоява:

- Столична община, като естествено логичен домакин и стопанин на този обект, спешно и твърдо да се намеси и да играе по-активна роля в бъдещата реализация на проекта;

- Министерство на културата спешно да спре всякакви дейности по изпълнението на откритата част и да организира дискусия на екипа на проекта с независими специалисти, на която да се обсъдят експертно възможните към момента корекции с цел спасяване на каквото е останало от „Антична Сердика“;

- Министърът на културата да подаде оставка;

- Министерство на туризма да престане да мълчи и да се замисли дали не трябва също да се намеси преди културният туризъм да се е превърнал в също толкова долнопробен като морския.

"Законите в България са такива, че възможностите за пряко участие на гражданите в държавното управление са сведени до невъзможното. За да бъде една подписка на гражданска инициатива с формална тежест, се изискват толкова усилия, че докато се реализира тя, решаването на проблема вече става безпредметно. За сметка на това, в Европа онлайн-подписките важат и настоящата ще бъде внесена и там като допълнение към сигнала до ЕК за безобразията по въпросния проект", завършват гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови