Започна подписка за оставката на Рашидов заради Ларгото

ОFFNews Последна промяна на 16 ноември 2015 в 16:26 4205 8

Снимка Ивайло Анев / OFFNews

Чисто нова антична настилка от плочки.

В интернет бе започната гражданска петиция с искане за оставката на Вежди Рашидов като министър на културата.

В нея се посочва, че обектът е имал големия потенциал да се превърне в нещо красиво и уникално за страната ни и Европа, но това не се е случило поради редица нарушения и конфликт на интереси.

"В резултат на тези недомислици сега в откритата част на археологическия обект има пълна подмяна и грозен кич. Предложеното решение за консервация и експониране представлява неуважение и обида към всички потенциални посетители, независимо дали са туристи или жители на София. Неуважение и обида е, защото вместо стремеж към познание и естетическа наслада, очаква от тях цъкане с език и потребителски навици като от целева група за продажба на гипсови лебеди и градински джуджета", пише в подписката.

"За археология и архитектура ние, обикновените граждани неексперти, не можем да говорим. Няма как обаче напълно да бъдат заглушени от министерството на бутафорията гласовете на неудобните специалисти. Те неведнъж са се произнасяли за демонтираните структури, за липсата на последователност, за липсата на проектна документация, за необоснованото експониране на открито, за непропорционално високите надзиди, мачкащи оригиналния градеж, за нелепите арки, за абсурдния равномерно стъпаловиден завършек на зидовете, за неудачното смесване на материали с ярки цветове, за бетоновия разтвор между камъните на древен път и т.н. В този смисъл, предложеното решение е не само обида, но и престъпление", допълва се в нея.

В проекта има липсваща документация, а непрозрачността около финансите и обществената поръчка на проекта е видима. Затова петицията настоява:

- Столична община, като естествено логичен домакин и стопанин на този обект, спешно и твърдо да се намеси и да играе по-активна роля в бъдещата реализация на проекта;

- Министерство на културата спешно да спре всякакви дейности по изпълнението на откритата част и да организира дискусия на екипа на проекта с независими специалисти, на която да се обсъдят експертно възможните към момента корекции с цел спасяване на каквото е останало от „Антична Сердика“;

- Министърът на културата да подаде оставка;

- Министерство на туризма да престане да мълчи и да се замисли дали не трябва също да се намеси преди културният туризъм да се е превърнал в също толкова долнопробен като морския.

"Законите в България са такива, че възможностите за пряко участие на гражданите в държавното управление са сведени до невъзможното. За да бъде една подписка на гражданска инициатива с формална тежест, се изискват толкова усилия, че докато се реализира тя, решаването на проблема вече става безпредметно. За сметка на това, в Европа онлайн-подписките важат и настоящата ще бъде внесена и там като допълнение към сигнала до ЕК за безобразията по въпросния проект", завършват гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2015 в 02:18

Аз нито съм комунист, нито Гербер, нито какъвто и да е подкрепител на която и да е политическа партия в България. Г-н Решидов, може да е бил добър склуптор но такъв е трябвало да си остане. Това което неговото Министерство разреши да се направи не само с Ларгото е подигравка меко казано, Сердика знатният град в който Ромейски императори са отсядали за отдих, а някой даже са го смятали за свой дом, е застилан с евтини плочки и зидан накриво като селска баня. Г-н Решидов разнесе славата на Тракийските съкровища по света, а у нас музейните специалисти работят за 400 лева на месец и едвам се отделят 25000 на година за разкопки на Трапезица. От горе на това преди няколко дена във Варна се проведе 6-ият Световен конгрес на Българите и нито един от Правителството се явил там да уважи събитието и да покаже съпричастност, аджеба става въпрос за Българите извън граница. Аман от такива пишман Министри.

16.11 2015 в 20:36

Kakvoto i da se pravi sega na largoto, to e bilo predvaritelno odobreno ot taka narechenite eksperti i specialisi ot nipk-to! Ako na niakoi sega ne mu haresva kakvo se sluchva tam - neka da iska ostavka ns shefovete ns tova nipk!!!

16.11 2015 в 17:46

.

По подписката ще ги познаете...

Огнян Минчев 17 348 евро
Христо Иванов 20 400 евро
Евгений Дайнов 34 000 евро
Антоанета Цонева 7 847 евро
Иво Прокопиев 46 209 евро
Стефан Попов 56 291 евро
БХК 19 835 +17 918 евро
Красен Станчев 54 615
Петко Георгиев 38 7000 евро
Саша Безуханова 45 000 евро
Даниел Вълчев 48 319 евро

16.11 2015 в 17:27

Червените боклуци си нямат друга работа освен да си бъркат по цял ден в носа, че сега и оставка ще искат!
Веждичката е първия и единствен министър на културата, който направи нещо и то не малко за културата е България. Подкрепям го с две ръце!

16.11 2015 в 17:07

Оффф нюз, можете да промените заглавието си и да станете Оффф, щото за нюз много отдавна не ставате. Тъй като сте големи борци за справедливост давайте част от приходите си на сайта "Дневник", защото все от тях преписвате. Но журналистиката ви стига до тук, защото е достатъчно да се разрови някой в интернет, за да разбере и да събере две и две - защо никой за яснота не потърси стратега Чобанов, архитекта Диков слагали подписите си и направили достатъчно изказвания по повода. Аре сега ако ви стиска поискайте оставката на Чобанов, но не ви стиска, защото му е дълга ръката, а интересите разнопосочни. Припомням - случката НГДЕК, но населението помни кратко и избирателно.

16.11 2015 в 16:52


В. Рашидов е много посредствен. Няма необходимия интелект за министър. А се прави на мъжкар...

16.11 2015 в 16:46

докога няма да се говори простата истина , че не Министерство на културата а Столична община са финансирали и договорили проекта за Ларгото , и само Столична община в лицето на зам кмет Тодор Чобанов е отговорен за проекта и неговата визия. И стига сте искали оставката на един болен в момента човек , който независимо от хулите е направил повече за културата в псоледните 6 години от който и да министър на културата. Смешни са псотоянните клакьори , които напяват непрекъснато анатема на Министерството, което непрекъснато е изложено на натиск от Столична община, какво ще оправя Столична община и къде ще се намеси след като точно тя е платила и одобрила проекта. Слезте на земята и престанете с глупавите анатеми. На никого не са нужни консервирани зидове на 2000 години в центъра на София, които да не показват дори идея за вида на сградите които са били на това място. Смешния плач на "будните граждани" не казва какво да се прави. Нека се показва дори и бутафорно да е някаква все пак представа за миналото на повече от 30 см от земята, но по вайното е да се даде втори живот на тези зидове като между тях се разреши да се използват за кафенета о места за почивка озеленени, а не мъртво оставени на стихиите на времето и на "загрижени граждани "

16.11 2015 в 16:38

Докога трима софийски безделници ще ни занимават с простотиите си? Нито са специалисти, нито 1 лев са осигурили за култура, туризъм или каквото и да е. И оттук се чудя кой ги финансира ? На Ларгото трябва да има и арки и детски "римски" пързалки и подходящо облечени "римляни"- напр. Глишев, с които туристите да се снимат.
Конфликт на интереси има при хората, които твърдят , че има такива- Кандулкова, която одобри бутафорията на Кракра- Перник, тримата граждани , които участваха в работна група в Министерството, но публично нищо не оповестиха. Защо и какво крият тримата граждани? Те са между другото 0, 000000001 % от останалите граждани на София.
 
X