Рашидов излъга: Кичът на Ларгото продължава, строят арки (галерия)

Калоян Константинов Последна промяна на 06 ноември 2015 в 18:00 10116 13

Снимка Ивайло Анев / OFFNews

Подготовка за слагане на арки на руините.

Бутафорията в центъра на София продължава въпреки обещанията на Министерството на културата.

На 13 октомври след граждански сигнал, че дейността по реставрацията и консервацията на разкопките на антична Сердика всъщност ги съсипва и ги прави да изглеждат бутафорно, Вежди Рашидов нареди незабавно замразяване на проекта. 

От МК съставиха работна група от експерти и граждани, която да разгледа проекта за реставрация на Ларгото и да прецени дали той е адекватен. Основни критики бяха, че реставрацията достроява автентичните останки с твърде високо надзиждане, използват се некачествени материали и на всичкото отгоре има план за построяването на две арки.

От Столична община, които са възложител на проекта заедно с МК, се възмутиха от случващото се и се съгласиха, че то е недопустимо, а от МК обещаха нищо повече да не бъде пипнато в дупката до ЦУМ, докато работната група не излезе с решение.

Е да, ама не. Работата в Ларгото кипи с пълни сили и останките изглеждат по-нелепи от всякога, като дори се подготвя поставянето на двете арки, които зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов и зам.-министърката Бони Петрунова обещаха, че няма да има. Явно и високите над 2 метра чисто нови антични тухлени надзиди няма да бъдат снишени, както отново беше обещано, защото именно върху тях се подготвя слагането на арките.

От Министерството на културата заявиха пред OFFNews, че няма такова нещо и единствената дейност, която се върши на обекта, е по състаряване на вече направените реставрации и надграждания. Поставяне на арки няма и всичко е точно. На снимките обаче ясно се вижда, че промените по обекта от преди 2 седмици, когато за последно снимахме работата там, и сега са сериозни.

От общината си измиха ръцете с твърдението, че те са възложител само на първи етап от проекта за Сердика, а сега тече трети етап, който е изцяло в ръцете на министерството. Тодор Чобанов заяви, че СО си е свършила работата и е изпратила своите предписания до културното ведомство и повече нищо не може да направи освен да настоява за спазването им.

Работната група към МК, която трябва да даде своето становище по въпроса и да размрази обекта, е напълно прескочена от Рашидов и подопечните му. Тримата участници в нея от гражданската квота посочват, че работата им в комисията е спъвана и не им се дава достъп до плановете за реставрация и други важни документи от проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2015 в 10:56

Дострояването не прилича на реставрация,а по-скоро на кич.Даже не социалистически,а на късен мутробарок.Но няма нищо чудно,на Мутрата и сганта около него такива работи се харесват.Жал ми е за софиянци.

06.11 2015 в 23:56

Рашидов е истински тур..., пардон българин. Аз ако съм такъв патриот и родолюбец, бих разширил джамията до ларгото.

06.11 2015 в 23:56

Пламене, колкото онова в Бояна филмс са римски градове, толкова и ти си реставратор. Демек пълна бутафория, може би леко патинирана.

06.11 2015 в 23:36

Пламене, толкоз' ти е опита с реставрирането, мойто момче...

06.11 2015 в 22:53

Всички тапири псуват под пародийната статия богато налягане с неграмотност

Виждам че всички са квалифицирани археолози, историци, строители, архитекти.....

06.11 2015 в 22:04

Някой от коментиращите има ли опит с реставрацията? Съмнявам се, поредната доза мрънкащи вечно недоволни българи!
От моя опит с реставрация ще споделя, няма как да се реставрира нещо ала прима. Първо се гради основа, после или се състарява изкуствено или се чака времето...При обекти навън се практикува, времето. Предполагам че в случая втория етап ще е изкуствено състаряване. Което е толкова просто, че ако ви покажа една бутафория от бояна филмс и една на 3000 г. няма да намерите разлика!

06.11 2015 в 19:50

Ами какво очаквате, нали столичани гласуваха за видими резултати. Очаквам скоро да се появи видим антички кастел някъде из центъра.

06.11 2015 в 18:56

За 6 месеца съсипахме нещо оцеляло 2000 години. Вече нямам никакво уважение към тоя посредствен български народ.

06.11 2015 в 18:20

Строителите са твърдо решени да предадат обекта на гипсокартон ми се струва :D

06.11 2015 в 18:17

Ей,софиянци,много сте тъпи.Продължават да се подиграват с вас,и вие продължавате да избирате най-големите боклуци.