МК откри археоложка кръгла маса насред протести и скандали

ОFFNews 10 ноември 2015 в 17:54 2126 0

Националният археологически институт.

Днес зам.-министърът на културата Боил Банов откри колоквиум и международна кръгла маса на тема: „Съвременни методи за опазване на новоразкрити археологически структури. Аварийна консервация, защитни покрития, исторически климат и вторично засипване на археологически паметници”.

Форумът е част от инициативите, посветени на 70-годишнината на ЮНЕСКО. 

Банов подчерта, че темата на колоквиума е особено актуална, тъй като се отнася до онези „животоспасяващи“ мерки, които осигуряват ефективно интегриране на недвижимите ценности в съвременната жизнена среда. Той покани всички участващи в кръглата маса "посетят и бъдещия музей на открито на Ларгото, за да се запознаят на място с хода на консервационните дейности на обекта, които имат за цел да съхранят разкритите находки от Античността".

Темата определено е актуална, имайки предвид, че за по-късно днес, в 18:30 часа пред ЦУМ, ще се проведе протест срещу некачествената и бутафорна реставрация на разкопките на древна Сердика, около които тече скандал през последните седмици.

През последните месеци в цяла България текат дискусии и скандали между МК и експерти относно реставрирането и консервирането на археологически структури. Сред критиците на министерството са експерти археолози, реставратори, архитекти и историци, както и световни организации като Международният съвет за паметници на културата, които обвиняват ведомството в унищожаване и фалшифициране на историческото ни наследство и паметници на архитектурата и културата.

За лектори на колоквиума са поканени: д-р Стефано Де Каро, директор на Международен център за изследване на консервацията и реставрацията на културни ценности (ICCROM), Италия; д-р Мария Кончета Лауренти и д-р Джована Де Палма, Висш институт по консервация и реставрация, Италия; д-р Роберто Нарди, директор на Център за археологическа консервация, Италия; д-р Барбара Давиде, директор на Център за подводна археология, Италия; проф. д-р Дарио Камуфо, почетен директор на Националния научен съвет, Институт за атмосферни науки и климат, Италия; д-р Стефания Хлувераки, Технологичен образователен институт, Гърция; д-р Томас Уоршайт, лаборатория ‘LBW-Bioconsult’, Германия. На кръглата маса ще бъдат засегнати теми като консервацията и реставрацията на Помпей, микробиологията в археологията, опазване на подводни археологически обекти, консервация на архитектурните останки, съвременни методи на археологическа консервация и др. За лекторите в колоквиума е организирано посещение и на Тракийската гробница край село Александрово и музейния център „Тракийско изкуство в Източните Родопи”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!