"Другата седмица идваме с кирките и събаряме Ларгото" (галерия)

Калоян Константинов 10 ноември 2015 в 21:23 8696 14

Снимка Сергей Антонов.

Ако до следващия вторник високите зидове в Ларгото не бъдат снижени, както Министерството на културата обеща, ще дойдем с кирките и ще ги бутнем, заканиха се присъстващите на протеста днес против бутафорията, в която са превърнати археологическите разкопки в Ларгото.

Около 50 души се събраха при ЦУМ, от страната на джамията, за да изразят своето недоволство от проекта и от лъжите на МК, откъдето обещават да снижат надстроените над 2 метра зидове върху археологическите разкопки, върху които имаше и план да се сложат арки.

Там присъстваха и членове на работната група към МК, която трябва да ревизира и одобри проекта за древна Сердика на арх. Юлий Фърков. Те обясниха, че държавната институция не им е дала достъп до документите за обекта - план, проект, финансов отчет, разходи и т.н., което според тях е спъване на работата им и проява на непрозрачност с цел крадене на пари и прикриване на собствени грешки от некомпетентност.

Бе посочено, че арх. Фърков изобщо не е специалист по история и той си измисля исторически сгради, които гради наново, по този начин унищожавайки оригиналите отдолу. Така се случва в центъра на София, така се е случило и в Цари-Мали град, където той е вдигнал крепостна стена с огромна порта, което е нещо абсолютно нелогично от фортификационна гледна точка, а пред стената е поставил псевдоцърква - още нещо недопостуми при строежите на антични и средновековни крепости.

Същият този Фърков, подкрепян от Вежди Рашидов и Божидар Димитров, е искал да построи 14-метрова кула върху Небет тепе в Пловдив, но "пловдивчани се оказаха по-мъже от софиянци, дори пловдивчанки се оказаха по-мъже и изгониха Фърков и свитата му от града", заяви един от протестиращите. Протестиращите сравниха стената на Фърков в Ларгото с Берлинска стена в сърцето, в символ на неоживковизма, кражбите и некадърността в сектора на културата и реставрацията, както и в България. Нещо, против което софиянци явно нямат нищо против, щом се случва под носа им в центъра.

Хората държаха плакати и надписи, на които пишеше "Граждани срещу мафията", "Оставка" (върху лицето на Рашидов), "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра" и "Реставрация или "усвояване" на евросредства".

В петък от 16:00 часа се готви нов протест, този път пред МК, а ако и той не даде резултат - протестиращите ще дойдат сами да съборят високите зидове при Ларгото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!