"Другата седмица идваме с кирките и събаряме Ларгото" (галерия)

Калоян Константинов Последна промяна на 10 ноември 2015 в 21:23 7864 14

Снимка Сергей Антонов.

Ако до следващия вторник високите зидове в Ларгото не бъдат снижени, както Министерството на културата обеща, ще дойдем с кирките и ще ги бутнем, заканиха се присъстващите на протеста днес против бутафорията, в която са превърнати археологическите разкопки в Ларгото.

Около 50 души се събраха при ЦУМ, от страната на джамията, за да изразят своето недоволство от проекта и от лъжите на МК, откъдето обещават да снижат надстроените над 2 метра зидове върху археологическите разкопки, върху които имаше и план да се сложат арки.

Там присъстваха и членове на работната група към МК, която трябва да ревизира и одобри проекта за древна Сердика на арх. Юлий Фърков. Те обясниха, че държавната институция не им е дала достъп до документите за обекта - план, проект, финансов отчет, разходи и т.н., което според тях е спъване на работата им и проява на непрозрачност с цел крадене на пари и прикриване на собствени грешки от некомпетентност.

Бе посочено, че арх. Фърков изобщо не е специалист по история и той си измисля исторически сгради, които гради наново, по този начин унищожавайки оригиналите отдолу. Така се случва в центъра на София, така се е случило и в Цари-Мали град, където той е вдигнал крепостна стена с огромна порта, което е нещо абсолютно нелогично от фортификационна гледна точка, а пред стената е поставил псевдоцърква - още нещо недопостуми при строежите на антични и средновековни крепости.

Същият този Фърков, подкрепян от Вежди Рашидов и Божидар Димитров, е искал да построи 14-метрова кула върху Небет тепе в Пловдив, но "пловдивчани се оказаха по-мъже от софиянци, дори пловдивчанки се оказаха по-мъже и изгониха Фърков и свитата му от града", заяви един от протестиращите. Протестиращите сравниха стената на Фърков в Ларгото с Берлинска стена в сърцето, в символ на неоживковизма, кражбите и некадърността в сектора на културата и реставрацията, както и в България. Нещо, против което софиянци явно нямат нищо против, щом се случва под носа им в центъра.

Хората държаха плакати и надписи, на които пишеше "Граждани срещу мафията", "Оставка" (върху лицето на Рашидов), "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра" и "Реставрация или "усвояване" на евросредства".

В петък от 16:00 часа се готви нов протест, този път пред МК, а ако и той не даде резултат - протестиращите ще дойдат сами да съборят високите зидове при Ларгото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2015 в 23:59

С кирките по тиквите на Веждито и Божо! Така проблемите се решават дългосрочно!

11.11 2015 в 13:55

Срам и позор за тези протестиращи!ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРАТЕ??? Автентичните развалини са високи не повече от 20-30 см и остават почти незабележими като някакви бордюри - никой няма да ги забележи и да разбере какво точно представляват. Това не са руини с мащаба на Колизеума, Партенона или храмовете в Сицилия и Палмира, които са почти непокътнати и няма нужда да бъдат достроявани.ОСТАВЕТЕ РЕСТАВРАЦИЯТА ДА ПРОДЪЛЖИ ПО ПЛАНА!Мнението на проф.Овчаров е единствено правилното, а не на някакви самозванци, които пречат на София да се сдобие с интересен исторически ансамбъл.Както са били реставрирани Св.София и Ротондата, така трябва да се реставрират и руините при Ларгото!!!

11.11 2015 в 13:21

@selqnin, позволете да не се съглася с мнението ви.
Въпросната личност се представя така: "Завършил съм семестриално две магистратури - по политически науки и международен бизнес и икономика. Иначе съм добър дърводелец и строител."
С други думи даже личния шут на Слави - Годжи има образование за разлика от този пезевенк!
Та той е толкова политолог, колко аз съм зъболекар. Даже мисля, че леко се подценявам.
Иначе тези синоними отнесени към въпросното лице са обективни.

11.11 2015 в 12:56

"Поредните разбирачи по всичко,които знаят как се възстановява история.Ами първо отидете в други държави да ги попитате как се възстановява история.А не някой да реши че това е кич"

Само човек, който не е виждал отношението към старините в други държави, може да твърди, че начинът, по който се "реконструират" и "социализират" българските, е нормален. За нещастие народът е прост. И закрепостен. Световното културно наследство го е виждал само на картинка. Затова вярват на "проф." Димитров, Веждичката и останалите алчни наглеци.

11.11 2015 в 12:03

@Кънчо Путкодеров:

Синоними на ПОЛИТОЛОГ:
- посредственяк
- празнодумко
- неудачник
- загубеняк
Е, трябва да има специалност и за умствено изостаналите, инак какво висше ще учат... МУАХАХАХАХАХА

11.11 2015 в 11:39

Не видях другата "ярка и водеща" фигура в този протест. Притеснен съм. Къде потъна дърводелеца-политолог цветозал вълчаков-коменданта?
цветозале, на кого ни оставяш?

https://youtu.be/0UryiDB_BXY

11.11 2015 в 11:30

Арх. Фърков връща живота в CARDO'то. То се нуждае от оживление, от хора, стъпили върху него. Уличното пространство също е паметник; то трябва да бъде очертано. Затова е нужна височина на зидовете, значително над хоризонта на пешеходеца. Това - с кирките не става.

11.11 2015 в 10:38

Я колко хора вече упражняват професия "вечен притестиращ за каквото и да е"! Всезнайковци, оставете хората да си свършат работата, защото ако още две години този обект остане под тинята, просто нищо няма да остане от него!

11.11 2015 в 08:28

Ако Ви се гледат жалки и смешни протести сега е момента да посетите поредния протест на този бездарен "писател", незавършил студент от СУ, но иначе от всичко разбиращ - МАНОЛ ГЛИШЕВ.
Не знам още как не са го поканили в НХА, да изнася лекции на студентите от специалност реставрация, а може и някой семинар да направи за преподавателите... МУАХАХАХАХАХА

11.11 2015 в 00:44

Къде бяхте вие с кирките, преди само три -четири години, когато главната улица на Сердика - напълно запазена с цялата си настилка и габарити от Източната до Западната порта биде пресечена от абсолютно ненужната стълба при Минсъвет, а после - и от бетонна стена в западния край?! Къде бяхте когато по същото време се рушаха колони и стени на представителни сгради от IV век, уж заради метрото и когато се стовариха многотонните греди уж заради трафика, на три метра над запазената до днес Сердика?! Ами къде бяхте пак тогава да спрете изгребването на по- старите пластове на града, между президента и Минсъвет, уж че не били важни?! Къде бяхте да спрете собственика на ЦУМ да лее безконтролно бетон там, дето сега се "издигат" скромните "ау-стени!" и "О,Боже-куполи!"? Някой може да си помисли дали не ви пращат да размахвате
кирки и да спасявате гаража за 800 коли на същото това място, ВЪРХУ същите тези стени, които искате да рушите? АМИ ОТВРАТИТЕЛНОТО СТЪЛБИЩЕ ПОД ДЖАМИЯТА, КОЕТО СТЪПВА ВЪРХУ НАЙ-СТАРИТЕ МНОГОЗНАЧИТЕЛНИ ЧАСТИ НА ГРАДА - ТО КАК ЩЕ СЕ ПРОУЧИ СЕГА?! Я - къш! Идете да учите как се пази старината, как се служи на обществото, и после се върнете смирени. И помагайте, на ум да не ви идва да рушите!