МК след сигнала вчера: Арки в Ларгото няма да има, бутаме високите зидове

OFFNews 07 ноември 2015 в 15:36 8392 3

Снимка Снимка: Ивайло Анев / OFFNews

Подготовка за слагане на арки на разкопките.

"Няма да се изграждат арки на територията на бъдещия музей на открито на столичното Ларго, независимо че фигурират в проекта", това съобщиха днес от Министерството на културата в писмо до медиите.

Разпореждането е на зам.-министъра на културата Боил Банов, който замества излезлия в болнични Вежди Рашидов.

"Консервационните надзиди на Ларгото, които имат за цел да запазят основите на оригиналните структури, да бъдат в символични размери", разпорежда още Банов, като се посочва, че заповедта идва след извършена проверка на място на хода на изпълнението на проект „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика”.

Остават въпросите кой е дал резрешение работата по руините да продължи, преди работната група да е излязла със становище, и защо беше необходима нова доза граждански натиск и медиен шум, които да привлекат вниманието на МК към собствения му обект.

Вчера OFFNews и граждани алармираха, че въпреки заповедта от 13 октомври на Рашидов реставрационните и консервационни дейности при древна Сердика да бъдат замразени до края на "ревизията" на проекта, те продължават с пълна сила, а спорните арки, които беше обещано, че изобщо няма да бъдат направени, бяха подготвяни за слагане. Или поне така изглеждаше, сами може да прецените по снимките.

Те трябваше да бъдат поставени върху високите над 2 метра зидове, които сега ще бъдат снижени до едно по-приемливо ниво, което ще щади оригиналните находки.

OFFNews ще продължава да следи от близо остатъка от работата по Ларгото и дали и как се спазват обещанията на институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!