Вивалди в подлеза на Орлов мост (видео)

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2013 в 10:57 4998 8

Вивалди
Вивалди

Лъчезар Ангелов

20 часа, подлезът на метростанция "Софийски университет", на метри от лентата, която води до Орлов мост. Горе, на повърхността, хората протестират.

Приближавам края на лентата, слухът ми долавя звук, различен от този на свирките, вувузелите, виковете на хората. Звук, който е толкова различен, че ухото ми трудно се настройва да го чуе така изведнъж. Идва краят на дългата лента. Погледът ми се спира на дребничка жена пред статив с ноти, с цигулка, която произвежда вълшебни за ухото звуци. Звуци, които могат да те накарат да затаиш дъх, за да не прекъснеш по някакъв начин тази феерия от красота. Звучи Вивалди. Звучи различно.

Различно, защото акустиката в тази част на подлеза и доста прилична и някак истинска. Спирам, взирам се във внезапната тъма на ъгъла. Слухът ми тържествува. Жената е затворила очи, свири за всеки, който премине, пък ако остави и някоя стотинка, е добре дошло.

Осезанието ми за присъствие на изключителен пърформанс се засилва и от факта, че има и още двама-трима свидетели на това преживяване. Съзнанието ми отказва да разбере бързо факта, че може би, понякога, не е необходимо да си в концертна зала, за да чуеш качествено изпълнение на класическа музика, а е напълно възможно това да стане и в най-обикновен подлез.

Тържествувам. Тържествувам, защото усещането ми за музиката се приближава до усещането за нирвана. Подпирам се на отсрещната стена, затварям очи, също като дребната женица и мислено потъвам в наслаждение. Наслаждение, което пожелавам на всеки, който премине оттам, вечер, ще я видите, тя е там и свири, свири, като едно щурче, всеки път, като за последно и за хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2013 в 12:21

Zdravejte!Az ne pris"stvam na protestite ,no gore6to gi podkrepyam.Bravo Izi,tisi geroj!Ne se s"mnyavam v izp"lnenieto na Vivaldi,za6toto poznavam 4oveka ,kojto go izp"lnyava!Pozdravleniya!
<strong>Моля, пишете на кирилица!</strong>

21.07 2013 в 12:51

Много си готина Изабел,
Добре е че има още хора като теб ....

17.07 2013 в 16:44

Благодаря за преобразяващата музика и за вълшебното изпълнение!
Благодаря, че сте с нас! :))

10.07 2013 в 17:00

Възхищавам се на Изабел не защото лично я познавам, а защото прави (при това от сърце) нещо, което не всеки би се осмелил да направи. Не е лесно да излезеш да свириш навън, вместо в някоя топла, уютно прашасала зала. Също не на всеки му отърва да тръгне да изразява себе си по подобен начин с мисълта "какво ще кажат хората", без цензура и без да се опитва задължително да се хареса. Просто това си е тя!
Уважете труда й според възможностите ви, ако преминавайки от там, разтопи и вашето сърце :)

10.07 2013 в 15:50

PS Само искам да добавя - аз не се дистанцирам от протестиращите горе, напротив. Страшно съм горда от множеството млади хора и ги подкрепям с цялото си сърце, но по моя си начин - с моята музика. Защо не съм горе? Защото цигулката за съжаление е със слаб звук и горе никой няма да я чува. Но съм с две ръце за това, че СТИГА ТОЛКОВА! Всички ние искаме промяна. Но според мен, не знаем как именно би трябвало да изглежда тя. Защото не сме политици и не играем мръсни игрички. Това е нашето слабо място, а управляващите точно с това ни бият. Ние искаме честност и прозрачност, но тези идеи трябва да се облекат в конкретика, свързана с нов избирателен закон. Как ще стане това обаче, според мен, на нас не ни е ясно. Медиите, както обикновено ни заливат с противоречивите мнения на най-различни "експерти". Едни предсрочни избори няма да променят 23-годишната ситуация с нищо. Хора, трябват конкретни идеи и предложения, лозунги не стигат... Търси се един светъл ум, с чисто сърце и ясна стратегия. Надявам се, че ТОЙ е някъде сред нас... Млад, нахъсан, обединител по призвание, родолюбец, с твърда ръка... който да привлече и много други като него, за да пометат старата алчна олигархична паплач... Сам никой не може да се справи. Дойде времето приказката на хан Кубрат за снопа да оживее... ДНЕС! Пожелавам от все сърце УСПЕХ НА ВСИЧКИ НАС! Дано този път преодолеем индивидуализма си и станем заЕДНО!

10.07 2013 в 15:15

Здравейте! :)
Много благодаря за суперлативите на Лъчезар и за каченото видео. :)
Радвам се, че доставям удоволствие на хората, които всеки ден минават покрай мен. Аз наистина свиря за тях и свиря с удоволствие и всеотдайност. Радвам се, че музиката ми докосва много от тях и че прави денят им по-хубав, както те самите често споделят с мен и ми благодарят. Един човек от протестиращите ми каза, че моята музика го вдъхновява за каузата, която защитава. Друг пък сподели, че не знае какво свиря, но всяка вечер, когато минава покрай мен, от тази музика му става някак особено леко на душата. Нямаше пари, предлагаше ми кутия цигари... Но не е това важното - не е важно колко са образовани и начетени хората и дали знаят името на автора. Важното е, че такива неща ги докосват, отварят сърцата им и разкриват тяхната собствена красота по един особено непринуден начин, без специална подготовка, извън концертната зала. Намирам, че именно този непосредствен контакт с живата музика е много важен и ценен за хората. Кара ги да се усмихват и може би да забравят за момент собствените си проблеми. Правят всички нас по-добри, по-всеотдайни и може би дори по-сплотени... БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ МОИ СЛУШАТЕЛИ ЗА ТОВА! БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОБРАТНАТА ВРЪЗКА, КОЯТО МИ ДАВАТЕ, БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА УСМИВКИТЕ И ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ТОВА, ЧЕ ИЗПЪЛВАТЕ РАБОТАТА МИ СЪС СМИСЪЛ. ЗАЩОТО АЗ СВИРЯ ЗА ВАС! ПОКЛОН!

08.07 2013 в 22:09

Ех, колко хубаво :)

В Лондон, на гара... Воксхол, май беше, звучи постоянно класическа музика от радиото... Но това е различно и много по-хубаво, разбира се.

08.07 2013 в 20:31

трябва да се дава пари на такива хора