Версайският дворец ще поръчва български килими

OFFNews 12 ноември 2016 в 13:19 19311 2

Снимка urbex.bg

Тъкачницата за килими в Костандово.

Версайският дворец ще поръча килими, произведени в България, след като родният дизайнер Тодор Парпулов е успял да възстанови технологията за изработване на килими от времето на крал Луи ХV, съобщи "Дарик".

Преди успеха на българина провал са претъпрели опитите в Китай, Индия и др. държави. Експерти от френския дворец са заръчали на тъкачницата в град Костандово да изработи модели за изтъкаването на килимите, като работи по 90 картини.

За 6 месеца Парпулов успява да разработи три от най-трудните прототипи. Разработените модели няма да бъдат патентовани, за да останат тайна за конкуренцията. След положителната оценка на експертите от Версай, в костандовската тъкачница очакват да получат и поръчката за изработването на старинните френски килими.

"Това е една линия. Тя е развита от Луи ХV, но наследена от Луи ХVI. Представлява 90 картини - дизайни на килими, като идеята е била да се създаде европейският изглед на килима. Всеки един орнамент в тези килими е със символика, с послание и още по времето на Луи ХV тази линия е превърната е в най-висшия дипломатически подарък между официални лица, монарси", коментира Надя Парпулова пред "Дарик".

От "Версай" са поискали българите да изработят дизайн на килимите само по рисунките, като вземат предвид цветовата гама и фиността на тъкане.

"Трите прототипа са факт и са тайна. Бяхме посъветвани да ги патентоваме с цел защита, но експерти в тази сфера ни посъветваха да не пристъпваме към патентоване на десена или цвета, тъй като това означава да публикуваме нашите разработки. А трудността, която другите производители по света са срещали, е именно да стигнат до тези разработки", каза още Парпулова.

Ръчно сътворени в Костандово килими вече красят домовете на Мик Джагър, кралица Елизабет, внучката на Чърчил и още стотици популярни личности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!