Откъде се е взел червеният килим?

OFFNews 23 февруари 2016 в 20:42 8971 1

Снимка Reuters.

Произходът на аления път, който гостите на наградите "Оскар" и горе-долу всички по-важни събития по света изминават, може да се проследи до преди 2500 години от днешната дата. Линдзи Бейкър от Би Би Си обаче решава да разбере как все пак червеният килим се превръща в символ на известността.

Още в най-ранните сведения за него червеният килим не е бил предназначен за обикновените хора. В древногръцката постановка на Есхил - "Агамемнон", пред краля е простряна пътека от червени гоблени. Но дори и той се притеснява да стъпи върху "аления път", страхувайки се, че е смъртен, а не бог. 

В Ренесансовото изкуство често се срещат червени килими и черги, като обикновено са в ориенталски стил и със сложни шарки. Те присъстват почти винаги в компанията на богове, светци и благородници. Това е така, защото червеното като цвят отдавна се свързва с престижа, кралете и аристокрацията. 

Аленото е бил един от най-ценените цветове, тъй като се е добивал много трудно и скъпо. Кохиниловата боя се е добивала - и все още се - от кохинилните насекоми. Тя се е ползвала от маите и ацтеките през 15 век, като до 17 век червената боя е изключително ценен материал.

Дори след това червеното продължава да бъде виждано като символ на престиж и затова през 1821 г. жителите на Джорджтаун, Южна Каролина, постила червен килим за пристигането на президента Джеймс Монро. Оттогава досега червеният килим става неразделен елемент от посрещането на важни политически фигури.

В началото на 20 век пък се появява понятието "да се отнасят към теб като човек от червения килим" ("red carpet treatment"). То се налага, след като нюйоркските железници пускат специален експресен пътнически влак през 1902 г., който посреща пътниците си с червен килим във вагоните.

Едва 20 години по-късно обаче аленият плат започва да става синонимен на Холивуд. През 1922 г. пред "Египетското кино" в Холивуд бива постлан червен килим за премиерата на филма "Робин Худ" с Дъглас Феърбанкс. В следващите десетилетия традицията се запазва и хората малко по малко свикват с това, че единствените моменти, в които могат да зърнат любимите си звезди, е именно на червения килим.

През 1961 г. червеният килим става част и от връчването на наградите на Американската филмова академия. Няколко години по-късно, през 1964 г., телевизиите започват да снимат не само самата церемония, но и пристигането на звездите с техните лимузини.

Така стигаме до днес, когато червеният килим е с големина над 1500 квадратни метра и отнема 2 дни, за да бъде поставен, а образът му влиза по домовете на хората по целия свят, благодарение на актьорите и актрисите, които дефилират по него.

А в крайна сметка разходката по него се свежда до едно - показност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews