Теодора Димова спечели голямата награда за литература на Софийския университет

OFFNews 22 ноември 2022 в 16:14 2215 1

Теодора Димова

Снимка Издателство "Сиела"

Теодора Димова

Българската писателка, драматург и есеист Теодора Димова („Майките“, „Поразените“, „Първият рожден ден“) получи Голямата награда за литература на Софийския университет за 2022 година. Тържествената церемония се състоя днес в аулата на университета, а наградата беше връчена от ректора проф. Анастас Герджиков.

Отличието следва друга престижна награда, която Теодора Димова спечели през май 2022 г., а именно френската литературна награда „Фрагонар“ за романа ѝ от 2019 г. „Поразените“ (превод: Мари Врина-Николов).

Наградата има за цел да открои "онези творци, които не просто създават добри книги, а присъстват като позиция в публичното пространство", каза в словото си деканът на Факултета по славянски филологии на СУ доц. Бойко Пенчев. „Теодора Димова е задаващ въпроси интелектуалец, чиито романи са истории за падението, изпитанието и спасението, за противопоставянето между телесно и духовно, между земно и небесно”, допълни той и заяви, че наградата е знак и израз на вяра, че науката и писателското изкуство имат една обща кауза – да възкресяват човешкия дух.

В словото си Теодора Димова - която е възпитаничка на Софийския университет - сподели:

„Писането изисква самодисциплина, духовна аскеза, концентрацията на хирург по време на операция. Писането не търпи пустословието, бохемската фриволност, пресметливостта, техническата обиграност. То не трябва да се съобразява с външни критерии, като харесване и нехаресване, успех или провал, известност или забрава. Всеки роман е като отделен човек, появява се по уникален начин, има собствена съдба, точно така, както е и при хората“, каза писателката.

Във връзка с актуалните събития и бушуващата в Украйна война авторката на „Поразените“ заяви: „Моята мечта е един ден писателите да пишат така и да имат такова влияние в обществото, че да не позволяват никога повече да започва война“.

Учредена за пръв път през 1999 г., Голямата награда за литература на СУ се присъжда на всеки две години като признание за цялостното литературно творчество на изтъкнат български автор. Лауреати на наградата през годините са писатели като Вера Мутафчиева, Борис Христов, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада