Теодор Ушев е отличен с ордена Кавалер на изкуствата и културата на Франция

OFFNews 20 октомври 2017 в 11:32 5162 0

Българският аниматор, графичен дизайнер и артист Теодор Ушев, който твори в Канада, е отличен с ордена "Кавалер на изкуствата и културата" на Франция.

Това съобщи самият Ушев във Фейсбук. 

"Днес получих Ордена “Кавалер на изкуствата и културата” на Министерство на културата на Република Франция. Номинацията е подписана от бившата министърка на културата Одри Азуле, преди да заеме поста на председател на UNESCO", написа той. 

"Не знам кой и кога ме е предложил за тази декорация (сигурно с връзки;) , но за мен е чест да получа отличие от Франция", посочи Ушев.

"Предпочетох да получа ордена без церемонии и фанфари - защото вярвам, че артистите не бива да се мотаят по официални правителствени събития и да получават ордени и звания. Но все пак - благодаря! За сведение - коневръза пред НФБ се строи, така, че ще има къде да си връзвам коня", пише той.

Филмът на живеещия в Канада български аниматор "Сляпата Вайша" по разказ на Георги Господинов беше номиниран за "Оскар" в категорията за късометражна анимация.

Малко по-късно Ушев беше поканен да стане гласуващ член на Американската академия за киноизкуство и вече е част от журито, което определя кои ще са носителите на наградите "Оскар".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови