Столична библиотека се качва на 'Алеко' със стихове, изложба и книги

OFFNews 22 август 2019 в 14:59 2401 0

За четвърта поредна година Столична библиотека съвместно с Дирекция ПП Витоша и Български туристически съюз участва с инициативата „Библиотека в планината“ в традиционните чествания по повод 124 години от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България.

В поредицата от планински изложби тази година Библиотеката на София, след „Първи издания на Алеко Константинов”, „Еньовден в детския периодичен печат 1878-1944“ и „Витоша през погледа на чуждестранните пътешественици“, представя „Витоша в стихове и снимки“.

Стихотворенията на български класици, посветени на Витоша и публикувани в списания „Сердика“ и „София“, са част от Дигитална платформа „Сердика“ на Столична библиотека. Интересни фотоси показват Витоша преди повече от век, като снимката от 1894 г. с Алеко Константинов и съмишленици по време на първото изкачване на Черни връх, землянката, на чието място днес е хижа „Алеко“, ”Момин връх“ през 1906 г и още много интересни фотоси.

Очакваме Ви на 25 август 2019 г. (неделя) от 11:00 ч. на поляната пред хижа „Алеко“, където може да разгледате нашата планинска изложба, да си вземете безплатно четиво, да се насладите на планинските четения с Калин Терзийски и, разбира се, да станете наш читател с безплатна читателска карта, подарък от Столична библиотека. Планинската ни библиотека на хижа „Алеко“ ще бъде обновена с нови и интересни книги. С нас ще бъде и Библиобусът.

Инициативата „Библиотека в планината“ е част от кампанията „Зелени пътеки към Столична библиотека“.

***

Програма за отбелязване на Националния туристически събор на БТС и 124-годишнина на организираното туристическо движение в Българя

23 август (петък) 17.00 часа – Поднасяне на цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел около 300 души към Черни връх.

24 август (събота) 20.00 часа – Алекова вечер на хижа „Алеко”, посветена на 124-годишнината на организираното туристическо движение.

25 август (неделя)

07.00 часа – Пешеходен лъч от Златните мостове – хижа „Кумата” – Черни връх.

09.00 часа – Старт на планинския маратон – дълъг маршрут – НДК Билетен център – Черни връх.

09.00 часа – Пешеходен лъч от хижа „Алеко” – Черни връх. Представителна група от жени по същия маршрут под надслов „Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх”.

12.00 часа – Поднасяне на цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх от участниците в туристическия събор.

12.15 часа – Откриване на празника от председателя на БТС доц. д-р Венци Росманов и поздравления от гости.

12.30 часа – Награждаване и концертна програма.

13.30 часа – Теглене на томболата за участниците в Националното движение „Покорител на десетте планински първенци”.

15.00 часа – Концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и МВГ „Вежен” – Тетевен, на хижа „Планинарска песен”.

БТС уведомява всички, които ще се включат в празника, че могат да ползват както Симеоновския лифт, така и откритите лифтове „Лале” 1 и 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови