Соня Йончева стана офицер на френски орден за култура

OFFNews 28 февруари 2024 в 10:58 1056 1

Соня Йончева

Снимка БТА

Соня Йончева

Соня Йончева получи снощи Орден за изкуство и литература – офицерска степен. Висшето френско държавно отличие ѝ бе връчено от посланика на Франция у нас – Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати.

На церемонията присъстваха Люк Леви – директор на Френския институт и съветник по културното сътрудничество, директорът на Софийската опера – акад. Пламен Карталов, дипломати, близки, приятели и партньори на певицата.

Преди награждаването посланикът представи обширно биографията на Соня Йончева, нейните заслуги към френската култура и успехите ѝ като певица. „Въпреки пътуванията и успехите, вие не забравяте Вашата красива страна България. Бъдещето на изкуството и предаването на ценностите, които то носи, са от съществено значение за вас“, каза Жоел Мейер. „Тъй като тази вечер сме в тази резиденция, в дома на Франция, който е дом на Франция повече от 100 години, бих искал да кажа, че вие сте тук също и във вашия дом“, добави посланикът.

„Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед – със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Пътувам непрекъснато и постоянно откривам нови светове, публики и емоции, но чувството да съм на френска земя е нещо толкова специално, изтънчено и незаменимо за мен. Тази потребност да черпя от френската култура е като един фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода, от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения“, каза Соня Йончева.

„Днес, повече от десетилетие след моите първи френски оперни и концертни дебюти, любовта ми към вашата култура и изкуство е все така силна, и не спира да ме инспирира със своите богати изразни средства. Именно пилотните ми изяви във Франция бяха забелязани от международната публика и критика и станаха основополагащи за подема на моята световна кариера“, каза още Йончева.

„Вълнението ми тази вечер да стоя пред всички вас е толкова силно, тъй като това отличие носи със себе си, освен признание, и голяма отговорност – да бъда удостоена като един от посланиците за разпространението на френската култура и изкуство по света. Чест, която винаги ще нося в сърцето и душата си, защото точно в това се крие необятната сила на изкуството – да изгражда нерушими мостове между различните култури и държави, да отваря нови хоризонти за безграничния човешки талант и възможности, за да създадем, всички ние, един по-устойчив, добър, мирен, толерантен, смислен и обещаващ свят за нас и идните поколения. Вярвам силно, че повече от всякога, че културата е бъдещето – мотото на мен и моя екип“, посочи Соня Йончева.

„Днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна пред вас, ще кажа: Мили приятели, учители, творци, съмишленици, показвайте този толкова пъстър и мечтателен свят на децата, срещнете ги с различните видове изкуства – за да сме сигурни, че в утрешния ден ще можем да предадем щафетата и на тях. Когато те ще бъдат следващите значими посланици на изкуството и културата по света – допринасяйки за тяхното опазване, развитие, стремеж към съвършенство, свобода и сбъдване на мечти“, призова световноизвестното българско сопрано. Тя завърши речта си с цитат на една от любимите й френски писателки Жорж Санд – „Призванието на артиста е да изпраща светлина в човешкото сърце".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика