Соня Йончева събира звезди от цял свят в София

OFFNews 05 септември 2023 в 10:45 4547 1

Съкровените гласове на Соня Йончева

Снимка Екип на Соня Йончева

Съкровените гласове на Соня Йончева

Соня Йончева ще събере елита на музикалната сцена в София за специален сезон, наречен „Съкровени гласове“, съобщават от екипа на световноизвестната българска певица.

Веднъж в месеца - от октомври 2023 г. до месец май на 2024 г. - нейната продуцентска компания SY11 ще представя у нас някои от най-актуалните имена на световната оперна сцена с рецитали и тематични програми, включващи значими композитори и произведения. В първия сезон „Съкровени гласове“ са включени седем рецитала.

Откриващата гала на 27 октомври в зала „България“ е посветена на тангото. Световноизвестният уругвайски баритон Ервин Шрот пристига за първи път в София по покана на Соня Йончева, за да представи една от най-популярните си програми, с която обикаля света. Тя е вдъхновена от тангото, което се ражда в Уругвай преди да бъде пренесено в Аржентина. Шрот се смята за един от най-добрите интерпретатори на танго днес в света.

Ервин Шрот стана популярен преди години и с оригиналната си интерпретация на главната роля в операта „Дон Жуан". Този сезон той отново блести с нея в репертоара на Кралската опера в Лондон. Последно Шрот беше гледан у нас в края на миналата година, в специална прожекция в НДК от поредицата Opera in Cinema. Спектакълът „Три звезди в Берлин“ беше с участието на Анна Нетребко, Йонас Кауфлан и Ервин Шрот, които изпълниха произведения на Моцарт, Пучини и Верди.

В афиша на сезон „Съкровени гласове“ са включени още италианската звезда Фреди де Томазо с рецитала „Под звездите на Наполи“ – през ноември, Якуб Орлински – с рецитала с пиано „Прощаване“, Фатма Саид и „Египетско слънце“ – през март, Елза Драйзиг и „Северно сияние“ – през април, и Клементин Марген с рецитала „Париж и нощта – в края на май 2024 г.

Соня Йончева ще представи на 2 декември своя рецитал, носещ името на предишния й албум „Прераждане“, заедно с фестивален оркестър „Изкуството на барока“ с диригент Зефира Вълова. За първи път Йончева изпълни този рецитал при голям успех на фестивала в Залцбург преди няколко години.

„Този интересен рецитал изнесох по време на пандемията в Залцбург и видях хора да излизат от залата с насълзени очи. И знаете ли защо? Защото бях включила в програмата една българска народна песен – „Заблеяло ми агънце“. Те не разбираха текста, но очевидно бяха трогнати от самата мелодия и цялата красота на българския фолклор. И за мен всичко това беше много вълнуващо“, разказва Соня Йончева.

Сезонът „Съкровени гласове“ е замислен като паралелен минисезон в зала „България“, който ще представя предимно певци в един по-интимен формат. Йончева е почитател на камерната музика и обича да изнася рецитали само с един инструмент, например лютня. Певицата казва, че й се е случвало в богатата си кариера да пее само с китара или с малък оркестър от барокови музиканти.

„Намирам тази форма на представяне много интересна, защото публиката се докосва до нас по един по-директен начин. В обичайното оперно представление има декори, перуки и много други условности, през които е трудно да видиш човека, докато рециталът скъсява дистанцията между артиста и зрителя в едно общо, съкровено съпреживяване на изкуството“, казва още певицата.

Сезонът с музикални величия в зала „България“ ще бъде сниман и отразен от телевизия „Медичи“, специализирана в програми с класическа музика и опера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки