Събориха един от най-красивите тютюневи складове в Пловдив - паметник на културата (видео)

OFFNews Последна промяна на 06 март 2016 в 19:03 10631 8

Снимка Снимка: БГНЕС/Веселина Божилова

Един от най-красивите тютюневи складове в Пловдив беше частично съборен днес, в неделя.

Пететажната сграда на ул. „Одрин“ беше една от най-атрактивните и ценни с архитектурата си – с обемите, с украсата и стенописите си. Тя е паметник на културата и част от комплекса от сгради в съседство, обявени за групов паметник на културата, съобщи БНР.

След намесата на граждани и журналисти багерът спря работа, но преди това беше съборена фасадата на сградата.

Унищожени са и стенописи на Вълчан Петров.

Снимка: БГНЕС/Веселина Божилова

Тютюневият склад на "Ориент Табако" е построен е през 20-те години на миналия век. Първият собственик няма преки наследници, впоследствие сградата е продадена два пъти.

Според арх. Виолета Раева, дългогодишен служител на Националния институт за недвижимо културно наследство, събарянето е абсолютно незаконно. По думите й всяко инвестиционно намерение върху сграда – паметник на културата трябва да бъде съгласувано с НИНКН, а подобно разрешение не е давано.

Снимка: БГНЕС/Веселина Божилова

Все още не е ясно кой е извършил събарянето, кой го е разпоредил и дали има разрешение за това.

Според информация на БНР инвеститорът е имал строително разрешение от община Пловдив, но то е изтекло. 

Според Plovdiv24.bg преди години е имало план на мястото на склада да бъде издигнат луксозен хотел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2016 в 12:49

Този склад е ограден от над година с ограда за да не се срути част от него, абсолютна развалина е, нека да построят нещо ново като запазят старата архитектура, същото да направят и с другите бивши тютюневи складове-съборетини

07.03 2016 в 09:49

къдееее си Бойкооооо? Какви смешки говоря. Какви смешни ни пишете. Пред очите на цялата страна се върши безочливо закононарушение. И в Пловдив и в София, очакваме и по други градове, ако вече не са го направили. Общината на П-в, която е виновна не реагира. Обществото реагира при свършен факт. Никой нищо не знае. Властта повдига безпомощно рамене, неколцина ще излязат да протестират. Ще има разследване. То няма да намери нито извършителите, нито виновните. Сградата ще стои полуразрушена. Няма кой да се задължи да я възстанови. Ще се чака докато се разруши съвсем. Накрая ще я бутнат защото ... ами защото е опасна за околните....

07.03 2016 в 09:29

Тази сграда стои празна и се руши от повече от 20 години. Беше се превърнала в клоака. Беше време да я бутнат. А да коментиратеq без да сте виждали нещо, е не само смешно, а жалко.

07.03 2016 в 04:25

Ако нЕкой тръгне да срути Альошата ще дойдат всичкото комунист от цЕла България и с голи гърди ще го защитят.
Ама нали е склад строен по времето на капитализЪма и наша мутричка го събаря, то проблем нЕма. И после деснийо Боко тиквата и той нещо ще се изцепи пак и толкоз - всяко чудо за три дни и ще си построят 'отелчето.

06.03 2016 в 21:14

Простотия до шия, но луксозна ще е... Това е и за коментара на BlackDog, който вероятно не разбира/достига и бърза да обяви гроздето за кисело.

06.03 2016 в 20:52

крайно време беше ... заради тая полусрутена сграда автогарата в Пловдив изглеждаше като Дрезден преди 70 години

06.03 2016 в 20:17

Как може да разрушават такава сграда!? Това само в България може да се случи! Боклуци! Тази сграда е огромна, може ли пак безмълвно да се правят неща без никаква информация, както с гарата!? Щом досега никой не е казал нищо за такава знакова сграда, нито инвеститор се е изтупал, че ще я възстанови, нито кмет се е похвалил, че пазят стария Пловдив, значи тихомълком я бутат, без много шум. Според мен не случайно се разрушава точно сега,когато са почивни дни. Направо не мога да повярвам какво лицемерие! И това ми е град - Културна Столица... Щеше да е смешно, ако не беше тъжно! Само заради този случай трябва сериозно да се преосмисли титлата, която беше дадена на Пловдив Просто - явно не я заслужава.

06.03 2016 в 19:42

Това местния клон на ИДИЛ ли е? За един прител питам. Бежанците и робството са виновни