Quantcast

Сидра Бел - от Харлем до световната сцена и Пловдив

OFFNews Последна промяна на 20 август 2014 в 15:16 1758 0

Сидра Бел.
Сидра Бел.

Известната американска хореографка Сидра Бел идва в България по покана на One Dance Week в Пловдив, който ще се проведе от 28 август до 6 септември.

Компанията ще гостува с "Голота" на 6 септември в Дома на културата, а спектакълът е обявен за едно от най-забележителните представления на 2012 г. според ArtsATL.

"Голота" е вълнуваща любовна история, в която се преплитат множество противоречиви емоции – бавни и меланхолични движения отстъпват ред на динамични поредици и внезапни обрати. Въображението на публиката е под постоянна атака на нови дози екстравагантност. Сценичното пространство е семпло, а в него пет тела и техните души се разкриват до крайност от прецизното осветление.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.

Сидра Бел по време на тренировка.

Сидра Бел вече пристигна в у нас и започна да обучава участниците в програма Dance PORT Derida на Derida Dance Center. Танцовото представление - резултат от ателието - също ще бъде представено на One Dance Week.

На 6 и 7 септември американката ще води ателие и в Пловдив, в рамките на гостуването си на фестивала за съвременен танц. Ателието е напълно безплатно, насочено към професионалисти и висок клас аматьори в съвременния танц. Записванията за участие стават на адрес [email protected]

Историята на Сидра Бел започва в края на миналия век в Ню Йорк. Тя се готви да получи диплома по История от престижния университет Йеил, но както се случва в хубавите прикази, душата й копнее за друго. Сидра е погълната от танца, от движението, от общността, с която споделя това. И тя решава да им се посвети.

Sidra Bell Dance New York стартира като обществена инициатива в Харлем. Госпожица Бел описва мечтите си в проект, с който впечатлява борда на Yale Entreprenurial Society и печели финансиране през 2001 г. Билетите за спектаклите им се разграбват, като заслуга за това има и музикалната среда на представленията – уникални джаз изпълнения под диригентството на Денис Бел, бащата на Сидра.

"Голота" на Сидра Бел.

Денис Бел е продуцент и композитор с няколко златни и платинени отличия в биографията си. Танцовата компания на дъщеря му започва да организира курсове за младежи през уикендите, които се превръщат не просто в място за среща с танца и театъра, но и в средище за открития и пробуждане на творчески и предприемачески таланти. 

13 години след създаването на своята компания Сидра Бел е основен лектор в University of the Arts във Филаделфия. Преподавала е и в Barnard College в Ню Йорк Сити. Към дипломата си от Йеил е добавила и магистратура по изящни изкуства – Хореография от Purchase College Conservatory of Dance. Носител е на множество отличия, сред които първа награда за хореография на Solo Tanz Theater Festival в Щутгарт през 2011.

One Dance Week е фестивал за съвременен танц и пърформънс, който тази година ще се проведе в Пловдив от 28 август до 6 септември. Той стартира през 2008 г. и ежегодно представя спектакли от Европа, Азия и Америка, които представят различни тенденции и течения в съвременния танц.