Създават Музей на българските евреи

ОFFNews Последна промяна на 11 юни 2015 в 18:17 3907 7

Знамето на Израел.

В София предстои да бъде създаден Музей на историята на българските евреи, съобщи министърът на културата по време на срещата си извънредния и пълномощен посланик на Кралство Норвегия у нас Н. Пр. г-жа Гюру Катарина Х. Викьор.

Посланичката на Норвегия разказа какво силно впечатление ѝ е направила експозицията в открития неотдавна Музей на историята на полските евреи във Варшава.

"С помощта на най-новите технологии експозицията в този музей те кара да станеш съпричастен с историята на хората, преживели ужасите на Втората световна война, тя е изключително силно въздействаща, сподели тя. 

Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че според него е време да започне подготовката и за откриването в София на Музей на историята на българските евреи, който може да бъде изграден и с помощта на европейски фондове.

„Убеден съм, че в гр. София може и трябва да има един такъв музей, време е наистина вече и да започнем да мислим и работим сериозно за неговото създаване. В неговата бъдеща експозиция, разбира се, ще има достойно място и за спасяването на българските евреи през Втората световна война – акт на гражданска смелост, на човечност, извършен от българския народ, с който трябва да се гордеем”, изтъкна Рашидов.

Той допълни също, че създаването на Музея за историята на българските евреи ще покаже и зрелостта и толерантността на българското общество, това ще е и ясен знак, важно послание, че българският народ се присъединява към световната съпротива срещу проявите на антисемитизъм и ксенофобия, религиозни и етнически предразсъдъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2015 в 22:32

училища може да закриваме на поразия, но за сметка на това откриваме музеи и квадрати на гьотере

11.06 2015 в 21:46

Много може да се научи от тези хора. Музея не го разбирам.

11.06 2015 в 21:26

Кой го създава? Пак с чужда пита помен. Нали има музей- до синегогата. Аман от откриватели на топлата вода

11.06 2015 в 20:00

Йончев, както триеш коментарите против ФАЩ, няма ли да започнеш да триеш и АНТИСЕМИТСКИТЕ такива? Щото иначе нначе нещо много едностранчиво се получава.

Шорошомола напоследък активно се включва с антиеврейски писания, съмнявам се, че е кампанийно по линия гьобелсовата пропаганда на Четвъртия хилядолетен райх. Напоследък започнаха флирт с Иран и други врагове на Израел.

Иначе сме учудени, че досега още няма изграден Музей на българските евреи. Българите сме едни от малкото нации, отнасящи се към евреите със съчувствие и разбиране открай време. Израел е единствената цивилизована и демократична страна в Близкия Изток. Надявам се да намерят хубаво централно място за този Музей, и да бъде подреден подобаващо. В нашето семейство винаги сме се отнасяли приятелски и с уважение към евреите, трябва младото поколение да наследи това.

11.06 2015 в 19:51

Срам за министъра. Такъв музей има и още по комунистическо време не обясняваше, че Тодор Живков е спасил българските евреи. Може би има нужда да се модернизира, но да не знаеш за музея в Еврейския дом на прощад Възраждане не факт, който показва КУЛТУРАта на министъра.

11.06 2015 в 19:43

Е тук вече няма да има никакви възражения, цялото педереско соросоидно войнство ще бъде на първа линия начело с “майната му на православието и на българите“......нали .....ГОВНЯЦИ....

11.06 2015 в 19:03

а музей на жертвите на комунизма?
а стига с тия евреи...