Счетоводителят на Аушвиц призна, че е „морално виновен“ за 300 000 убийства

OFFNews 21 април 2015 в 15:21 8578 9

Снимка AP

Оскар Грьонинг преди началото на процеса

93-годишният бивш счетоводител на Аушвиц Оскар Грьонинг обяви, че е морално отговорен за извършването на 300 000 убийства, за което е обвиняван, но отрече да е участвал фактически в убийствата, съобщи Би Би Си.

Това заяви Грьонинг в началото на процеса срещу него. Той е обвиняем за съучастие в извършването на 300 000 убийства в газовите камери на унгарски евреи, депортирани между май и юли 1944 г.

Грьонинг обясни, че неговата задача е била да брои парите, конфискувани от пристигащите в лагера евреи. Той допълни, че е бил свидетел на убийствата, но отрече да е участвал в тях.

Обръщайки се към съдиите, Оскар Грьонинг каза: „Моля за прошка. Споделям моралната отговорност, но това дали съм виновен по криминалните обвинения, ще трябва да решите вие“.

Грьонинг попадна в полезрението на прокурорите, след като преди няколко години реши да говори открито срещу отричащите Холокоста.

Видях газовите камери. Видях крематориумите. Бях на рампата, докато правиха селекцията за газовите камери, разказа в документален филм от 2005 г. Грьонинг.

Мъжът започнал работа в Аушвиц на 21-годишна възраст и работил в лагера от май и юни 1944 г. През този период в лагера са докарани около 425 000 унгарски евреи, а най-малко 300 000 са убити.

Грьонинг е убеден, че работата му в лагера не е престъпление.

Ако можете да определите това като вина, то тогава аз съм виновен. От законова гледна точка обаче аз съм невинен, казва Оскар Грьонинг пред „Шпигел“ през 2005 г.

През 1980 г. срещу Грьонинг е заведено дело, но обвиненията са оттеглени заради липса на доказателства за участието му в убийствата. Сега обаче обвинителите са надяват на присъда, базирана дори на самия факт, че е работил в Аушвиц. 

Очаква се процесът срещу Грьонинг да продължи до края на юли. Ако бъде признат за виновен, той може да получи между 3 и 15 години затвор.

Оскар Грьонинг по времето, когато е работил в Аушвиц

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!