Цар Самуил отложи решението за паметник за българските евреи

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2015 в 08:30 5292 2

Бюст-паметник на Васил Левски да бъде поставен на територията на Военна академия "Г. С. Раковски" решава днес Столичният общински съвет. Още един монумент - символ на спасяването на българските евреи през Втората световна война, ще има в София, решението за него обаче ще бъде отложено. 

Главният архитект Петър Диков да има последна дума за мястото на поставянето му, поиска зам.-кметът Тодор Чобанов на последното заседание на общинската комисия по култура, поради което разглеждането на точката в дневния ред бе отложено. Заседанието на общинарите се проведе в кулминацията на скандала с паметника на Цар Самуил и споровете за мястото му до базиликата "Св. София".

Инициативният комитет за паметника - символ на българските евреи, е оглавен от Румяна Бъчварова, а вносители на доклада са Мита Георгиева от ГЕРБ, Христо Ангеличин от "Синята коалиция", Любомир Дацов от НДСВ и Теодора Делисивкова от БСП. 

През 2013 г. се е провел се конкурс, организиран от Съюза на българските художници, който е спечелен от Момчил Цветков и арх. Георги Цветков. Финансирането идва от инициаторите, сред които са още Георги Лозанов, Румяна Коларова, Цветлин Йовчев, Антоний Гълъбов, Греди Асса, Мирослав Боршош, Огнян Минчев и други, както и от частни дарители и Министерския съвет.

Мястото, определено от Столичната община, е градината между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски" - на входа на галерия "Академия" на Националната художествена академия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2015 в 10:31

Това е наглост от космическа пропорция. Приписват избитите "македонски евреи" на Цар Борис III, въпреки че земите които са населявали, не са били под негов контрол. А това, че той е спасил близо 50 000 евреи, е засенчено от тези нови обвинения, и потъва с разрушаването на паметника му през 2000 година. Щом си позволяват така нагло да променят историята, това какво ви говори за самия холокост? Вижте този репортаж, който в момента разтърсва Германия - https://www.youtube.com/watch?v=WPa_QeV9KDM

И не забравяйте, че победителите пишат историята.

11.06 2015 в 09:26

Ето това е паметник, за който съм против.

Неблагодарните жидове разрушиха паметника на Цар Борис III и с подкупните си медии подменят историята, като наскоро се опитваха да наложат наратива, че някакъв си митрополит имал основна роля за спасяването им.

Главната и основна роля за спасяването на 50 000 български евреи е на Цар Борис Трети, и неблагодарниците му махнаха паметника в Израел защото явно не бил спасил достатъчно от тях.