Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цар Самуил отложи решението за паметник за българските евреи

OFFNews 11 юни 2015 в 08:30 5994 2

Бюст-паметник на Васил Левски да бъде поставен на територията на Военна академия "Г. С. Раковски" решава днес Столичният общински съвет. Още един монумент - символ на спасяването на българските евреи през Втората световна война, ще има в София, решението за него обаче ще бъде отложено. 

Главният архитект Петър Диков да има последна дума за мястото на поставянето му, поиска зам.-кметът Тодор Чобанов на последното заседание на общинската комисия по култура, поради което разглеждането на точката в дневния ред бе отложено. Заседанието на общинарите се проведе в кулминацията на скандала с паметника на Цар Самуил и споровете за мястото му до базиликата "Св. София".

Инициативният комитет за паметника - символ на българските евреи, е оглавен от Румяна Бъчварова, а вносители на доклада са Мита Георгиева от ГЕРБ, Христо Ангеличин от "Синята коалиция", Любомир Дацов от НДСВ и Теодора Делисивкова от БСП. 

През 2013 г. се е провел се конкурс, организиран от Съюза на българските художници, който е спечелен от Момчил Цветков и арх. Георги Цветков. Финансирането идва от инициаторите, сред които са още Георги Лозанов, Румяна Коларова, Цветлин Йовчев, Антоний Гълъбов, Греди Асса, Мирослав Боршош, Огнян Минчев и други, както и от частни дарители и Министерския съвет.

Мястото, определено от Столичната община, е градината между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски" - на входа на галерия "Академия" на Националната художествена академия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!