Препоръчваме ви: Театрална формация 'Зад океана' представя 'Двубой' на Иван Вазов

OFFnews 23 май 2018 в 00:05 2240 0

Днес от 19:30 в City Market Art Center ще бъде поставена комедията на Иван Вазов "Двубой" от театралната формация от Торонто 'Зад океана'.

В комедията си "Двубой" Вазов е безпощаден към една "тъмна" страна на българския характер. Лицемерието, фалша и мнимата интелигентност, той не приема равнодушно и ги разобличава със силното въздействие на иронята, сарказъма и подигавката. И всичко това е поднесено с много тънък хумор, закачки и абсурдни ситуации.

Тази комедия не е издадена докато авторът е жив. До нас достига последният ръкопис на Вазов, с надслов: "Писана през 1892г., преработена през 1919г. Иван Вазов", който се пази в музея "Ив. Вазов" в София. Годината е поправена с молив и почерк, който не е на Иван Вазов. Има спорове относно годината на написването, но това едва ли е толкова важно за една творба, която и днес е изключително актуална.

В реализацията на тази неостаряваща комедия на Вазов, участва един изключително талантлив творчески колектив.

Наравно с професионалните актьори Владимир Диков и Георги Ряпов, успешно се нареждат имената на Веселин Монев и Петър Недялков. Новото попълнение от тази година Мария Зашева, Лина Василкова, Иван Попов и Гергана-Егова Динева, с таланта си защитиха доброто име на формацията. Прекрасната режисура е дело на Владимир Диков, а сценографията е на художника Васил Попвасилев. С танците се ангажира популярният хореограф Розмари Де Мео, а озвучаването на пиесата е на Милчо Милчев и Анжело Лазаров.

Вижте и останалите ни предложения за интересни културни събития за днешния ден:

Театър

Танцовият спектакъл "Тотал щета" от 19:30 часа в ДНК.

Той е физически спектакъл на една от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. През годините театралният автор и режисьор Ани Васева изгражда тясно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Тя развива своя система на работа, която включва личния опит на участниците и импровизация, достигайки до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват силен интерес, като сред тях са "Малдорор" по Лотреамон (моноспектакъл на Леонид Йовчев), "Пиеса за теб" по текст на Ани Васева, "Пиеса за умиране" по текст на Боян Манчев и Ани Васева и др.

Повече информация за спектакъла ще откриете ТУК

Фестивал

Едно от най-известните за столицата и страната международно музикално събитие е утвърдилият се Mеждународен музикален фестивал "Софийски музикални седмици", чието откриване е днес от 19:00 часа в  Камерна зала "България". Музикалният фестивал представя пред българската публика най-известните музикални произведения от света и страната ни.

Повече за "Софийски музикални седмици" можете да намерите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови