Обичаят "Сурва" влезе в културното наследство на ЮНЕСКО

ОFFNews 02 декември 2015 в 20:37 5535 0

Снимка БГНЕС

Обичаят „Сурва”, който се провежда в селата от Пернишка област, влезе списъка с нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи "Дарик". 

Поздравленията си за това изрази лично генералният директор на организацията Ирина Бокова. Решението е гласувано на заседание на Х-та сесия на Междуправителствения комитет към световната организация, което се провежда в Набимия, Африка.

31 селища от Пернишкия регион и 3600 персонални носители на този уникален български обичай имат основание да се гордеят със своеобразната титла. Пряк автор на проекта е Цветана Манова, която е дългогодишен етнолог в Регионалния исторически музей в Перник, а втори на досието са учените от БАН - д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, с активното участие на специалистите от Регионалния исторически музей в Перник.

29-ия Международен фестивал за маскарадни игри „Сурва” ще се проведе на 29 януари 2016 г. Страната ни има още няколко традиции, които са част от списъка на ЮНЕСКО: Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)