Тадж Махал не е индуистки, отсече правителството на Индия

OFFNews 01 декември 2015 в 16:09 9125 1

Тадж Махал

Снимка Архив

Милиони туристи се стичат всяка година към величествения и изящен мавзолей Тадж Махал.

Правителството на Индия отхвърли претенциите, поддържани от група адвокати, че световноизвестният паметник Тадж Махал в град Агра бил индуистки.

Министърът на културата Махеш Шарма каза, че правителството не е открило каквото и да било доказателство, което да подкрепи твърдението

Миналата година няколко юристи внесоха в съд искане паметникът да бъде предоставен на индуистката общност.

Тадж Махал е великолепен мавзолей издигнат през XVII век от моголския император Шах Джахан, мюсюлманин. Сега той привлича средно 12 000 посетители на ден.

Шестима адвокати от Агра са застъпили пред съда мнението за „съществени доказателства“, че паметникът първоначално бил храм, посветен на индуисткия бог Шива. Съответно те настоявали съдът официално да го обяви за индуистки храм.

Тадж Махал, чието строителство е завършено през 1653 година, е мавзолей за Мумтаз Махал – третата и най-любима жена на Шах Джахан. Тя починала при раждането на на тяхното 14-то дете.

Сложната структура от бял мрамор, с куполи и кули, украсени с полускъпоценни камъни и резба е един от най-фините образци на моголско изкуство в Индия, припомня Би Би Си.

През 1983 г. Тадж Махал е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Най-важното
Всички новини