Новият 3D портрет на Левски (видео)

Елица Калоянова 18 юли 2017 в 17:41 20651 0

Новият 3D портрет на Левски. Автор: Георги Врабчев

Животът на Васил Левски е сравнително добре познат, благодарение на останалите документи, свързани с неговото революционно дело, както и личната му кореспонденция с близки и съратници.

Няма българин, който не знае и как е изглеждал Апостолът на Свободата, благодарение на няколко снимки, останали от онова време, както и портретите, рисувани през годините.

За съжаление снимачната техника по онова време е била в зората на своето развитие и изображенията, които са останали, не са съвсем ясни и детайлни, а за част от тях се предполага, че са допълнително обработвани.

Поради тази причина ликът на Левски, който всеки от нас си е изградил, в известна степен е комбинация между снимковия материал и довършения образ от всеки зрител, благодарение на фантазията му, която добавя по нещо свое, за да възприемем неясното черно-бяло изображение като реален човек.

Преди 3 месеца Георги Врабчев публикува портрет на Левски, изработен със средствата на компютърната графика.

Работният процес е сложен и противно на широко разпространеното мнение, че в компютърните технологии човешкият фактор е незначителен, на практика за да се създаде образ на човек, който вече не е между живите, се изискват много повече усилия и познания от страна на твореца, отколкото работата върху платно или лист с молив.

Нужно е първоначално да се създаде много точен тримерен модел на главата заедно с очите, дори и части от тялото, които не виждаме, като зъби, език и др. подобно на скулптура. Върху тези модели се поставят висококачествени текстури за цвета на повърхността на кожата, как тя се променя в дълбочина, текстури на порите и неравностите по кожата, да се окажат местата, където тя е по-матова и къде е лъскава и още куп други неща, да се създаде окосмяването.

Няма точна рецепта как да се направи за всеки отделен човек, а резултатът е плод на сложно търсене, експериментиране и дълго чакане, за да се види крайният резултат от всички тези дейности.

Много често докато се моделира лицето в програмата, в която се изгражда тримерният образ, всичко изглежда точно, но след като се изчисли финалното изображение, благодарение на всички тези особености, образът няма много общо с това, което сме очаквали и е нужно да се правят промени на базата на очакването от това, което сме искали и това, което сме получили.

Понякога този процес отнема седмици, дори месеци. Често проблем се оказва и един феномен, който кара авторите да свикват с работата си и виждат в крайния резултат това, което искат да направят, а не това, което са създали. Поради тази причина е важно, работейки по някакъв портрет, той да бъде оставян известно време и продължен по-късно, когато художникът ще види по-ясно истинския образ, който е създал, а не изкривения от неговите очаквания образ.

                                                                        

Георги Врабчев

Първият портрет, който Георги Врабчев публикува в социалните мрежи, предизвика множество дискусии. Много хора отказаха да припознаят в този образ своя герой, други останаха възхитени от резултата, но авторът му се вслуша и в двете страни, като обеща да направи нов вариант, включващ забележките, които е получил от посетителите на профила му.

Скоро след това той направи нова версия, която отново бе приета двуполюсно. Най-големият проблем в тези опити се оказаха неясните изображения, останали във времето, защото при опит да се направят прецизни детайли, каквито цели авторът на 3D портрета, всяко малко отклонение променя драстично финалния образ.

Ето защо авторът остави портрета да отлежи по-дълго и днес е факт третият портрет на Левски. Врабчев смята, че е дал най-доброто от себе си, за да се доближи максимално до образа на Левски, който всички ние познаваме.

Скоро файловете с портрета ще бъдат достъпни във висока резолюция за всеки желаещ да го разпечата за лични или благотворителни цели, без да заплаща авторско право на художника.

Вижте как Георги Врабчев създава 3D портретa на Васил Левски:


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови