Quantcast

"Не" на бутафорията в Ларгото днес от 18:30 пред ЦУМ

ОFFNews Последна промяна на 10 ноември 2015 в 15:00 4607 4

Снимка Емил Георгиев

Разкопките при Ларгото.

Днес от 18:30 часа пред ЦУМ ще се проведе протест срещу некачествената и бутафорна реставрация на разкопките на древна Сердика.

Организаторите приканват всички недоволни от случващото се и с активна гражданска позиция да ги подкрепят.

"Преди 26 години на този ден се извърши един бутафорен преврат, който не донесе очакваната дълбока промяна към изграждане на европейска и справедлива държава. 26 години живеем в бутафорна демокрация. За това се случват и такива "културно-исторически" безумия като тази "бутафорна" рестврация на римските руини около Ларгото. Нека заедно да покажем, че не желаем повече да бъдем зрители на случващото се около нас и да принудим овластените да се съобразяват с нашата гражданска воля. Нека да спрем строителството на тази грозотия в центъра на столицата ни. Защото тя е демонстрация на наглостта и халтурата в държавата ни. Тя е демонстрация на "усвояването на едни евро пари" в нечий джоб. Тя е демонстрация на грубото несъобразяване на Министреството на културата с експертизата на учените и с желанието на гражданите. Спирането на този безумен строеж, ще бъде една малка победа на гражданското общество и лъч надежда за промяна в България", пишат организаторите на протеста.

Протестът е предизвикан, след като на 13-и октомври министърът на културата Вежди Рашидов нареди нареди замразяване на всички реставраторски и консерваторски дейности по разкопките. Причината бе граждански сигнал за некачествено извършване на работата, което съсипваше древните останки и дострояваше твърде много изкуствени елементи, като по този начин компрометираше оригиналността на древна Сердика.

Беше съставена работна група от експерти и граждани, която да разгледа проектите за Ларгото и да прецени кое да остане и кое да се махне, позволявайки работата да продължи. На 6- ноември обаче се разбра, че работата на мястото от известно време отново е започнала работа, като всички граждански критики са пренебрегнати, а работната група - прескочена. След нова доза обществен и медиен натиск МК обяви, че две от критиките - за арки и твърде високо изградени надзидове, ще бъдат взети под внимание.

Това обаче не беше достатъчно за много граждани и за тримата членове на работната група от гражданската квота, които организираха протест срещу бутафорията и погазването на законите и общественото мнение за пореден път. Тримата от комисията изтъкнаха, че за времето, в което са взели участие в нея, им е бил отказан достъп до важни документи за проекта, прикриващи неговото състояние, финансов отчет и т.н., държейки на тъмно случващото се там.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 15:27

Този ли посредственяк, който дори не си е завършил жалкото висше в СУ ще ни учи как се реставрират археологически разкопки?
Разбирам да беше човек от НХА, специалност реставрация ОК... ама някъв жалък паляк с девствено мъхче, вживяващ се като писател... Дотам ли го докарахме?

10.11 2015 в 15:22

"НЕ" на бутафорния студент от СУ - МАЗОЛ ГЛИСТЕВ!

10.11 2015 в 15:17

Нема как "нов мол", другарю Диков, не Данчето, ами и Боце да викнете нема как да съборите ЦУМ.

10.11 2015 в 15:09

Разни хора вдигат шум без ясна идея какво искат. Римските руини са 30см от земята. На практика са по ниски от тревата. Съответно там може да има:
а) една педя римски руини от които нищо не се вижда и не може да се добие представа за оригиналните градежи. Такива има на много места в София и страната и почти никъде в чужбина защото не представяват интерес за туристите.
б) Възстановка на базата на информаци за начина на градеж от съответната епоха със съответстващи материали (срещу което протестират)
в) мястото е прекрасно за нов мол....