"Който не харесва Ларгото, да не минава оттам"

Противниците на възстановките са "джихадисти"

ОFFNews 14 октомври 2015 в 14:09 5821 18

На когото не му харесва Ларгото, просто да не минава оттам, заяви пред bTV директорът на НИМ Божидар Димитров във връзка с критиките към качеството на реставрацията на древна Сердика.

"Граждани взимат отношение по въпроси, по които нямат образование, не знаят каква е световната практика. Това, което виждам, е съгласувано с всички български и международни правила. Планът е изграден от най-големия български архитект Васил Китов, сега се довършва от друг - арх. Фърков", коментира той, като сравни критикуващите с китайски хунвейбини.

Димитров бе категоричен, че римските тухли, които се слагат на обекта, са български. Пред OFFNews обаче вчера ръководителят на разкопките Марио Иванов заяви, че те идват от Турция.

"Така строят римляните. Откъде да намериш римски тухли", запита директорът на НИМ.

Според него планът е одобрен от специалисти на Националния институт за паметниците на културата, Инспектората на Министерството на културата и ресорния заместник-министър.

Той не одобри и идеята за стъклен покрив, която според Марио Иванов е най-доброто решение.

"Ще го насерат гълъбите само след половин година, а вътре печки ли да слагаме, за да поддържаме нужната температура", каза Димитров.

Историкът провъзгласи противниците на възстановките за "джихадисти", тъй като без намесата на реставраторите, находките ще се унищожат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!