Протест срещу бутафорията на Ларгото

ОFFNews 09 ноември 2015 в 13:15 6077 5

Снимка Ивайло Анев / OFFNews

Чисто нова антична настилка от плочки.

Утре, на 10-и ноември, от 18:30 часа пред ЦУМ ще се проведе протест срещу некачествената и бутафорна реставрация на разкопките на древна Сердика.

"Преди 26 години на този ден се извърши един бутафорен преврат, който не донесе очакваната дълбока промяна към изграждане на европейска и справедлива държава. 26 години живеем в бутафорна демокрация. За това се случват и такива "културно-исторически" безумия като тази "бутафорна" рестврация на римските руини около Ларгото. Нека заедно да покажем, че не желаем повече да бъдем зрители на случващото се около нас и да принудим овластените да се съобразяват с нашата гражданска воля. Нека да спрем строителството на тази грозотия в центъра на столицата ни. Защото тя е демонстрация на наглостта и халтурата в държавата ни. Тя е демонстрация на "усвояването на едни евро пари" в нечий джоб. Тя е демонстрация на грубото несъобразяване на Министреството на културата с експертизата на учените и с желанието на гражданите. Спирането на този безумен строеж, ще бъде една малка победа на гражданското общество и лъч надежда за промяна в България", пишат организаторите на протеста.

Протестът е предизвикан, след като на 13-и октомври министърът на културата Вежди Рашидов нареди нареди замразяване на всички реставраторски и консерваторски дейности по разкопките. Причината бе граждански сигнал за некачествено извършване на работата, което съсипваше древните останки и дострояваше твърде много изкуствени елементи, като по този начин компрометираше оригиналността на древна Сердика.

Беше съставена работна група от експерти и граждани, която да разгледа проектите за Ларгото и да прецени кое да остане и кое да се махне, позволявайки работата да продължи. На 6- ноември обаче се разбра, че работата на мястото от известно време отново е започнала работа, като всички граждански критики са пренебрегнати, а работната група - прескочена. След нова доза обществен и медиен натиск МК обяви, че две от критиките - за арки и твърде високо изградени надзидове, ще бъдат взети под внимание.

Това обаче не беше достатъчно за много граждани и за тримата членове на работната група от гражданската квота, които организираха протест срещу бутафорията и погазването на законите и общественото мнение за пореден път. Тримата от комисията изтъкнаха, че за времето, в което са взели участие в нея, им е бил отказан достъп до важни документи за проекта, прикриващи неговото състояние, финансов отчет и т.н., държейки на тъмно случващото се там. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови