Протест срещу бутафорията на Ларгото

ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2015 в 13:15 5285 5

Снимка Ивайло Анев / OFFNews

Чисто нова антична настилка от плочки.

Утре, на 10-и ноември, от 18:30 часа пред ЦУМ ще се проведе протест срещу некачествената и бутафорна реставрация на разкопките на древна Сердика.

"Преди 26 години на този ден се извърши един бутафорен преврат, който не донесе очакваната дълбока промяна към изграждане на европейска и справедлива държава. 26 години живеем в бутафорна демокрация. За това се случват и такива "културно-исторически" безумия като тази "бутафорна" рестврация на римските руини около Ларгото. Нека заедно да покажем, че не желаем повече да бъдем зрители на случващото се около нас и да принудим овластените да се съобразяват с нашата гражданска воля. Нека да спрем строителството на тази грозотия в центъра на столицата ни. Защото тя е демонстрация на наглостта и халтурата в държавата ни. Тя е демонстрация на "усвояването на едни евро пари" в нечий джоб. Тя е демонстрация на грубото несъобразяване на Министреството на културата с експертизата на учените и с желанието на гражданите. Спирането на този безумен строеж, ще бъде една малка победа на гражданското общество и лъч надежда за промяна в България", пишат организаторите на протеста.

Протестът е предизвикан, след като на 13-и октомври министърът на културата Вежди Рашидов нареди нареди замразяване на всички реставраторски и консерваторски дейности по разкопките. Причината бе граждански сигнал за некачествено извършване на работата, което съсипваше древните останки и дострояваше твърде много изкуствени елементи, като по този начин компрометираше оригиналността на древна Сердика.

Беше съставена работна група от експерти и граждани, която да разгледа проектите за Ларгото и да прецени кое да остане и кое да се махне, позволявайки работата да продължи. На 6- ноември обаче се разбра, че работата на мястото от известно време отново е започнала работа, като всички граждански критики са пренебрегнати, а работната група - прескочена. След нова доза обществен и медиен натиск МК обяви, че две от критиките - за арки и твърде високо изградени надзидове, ще бъдат взети под внимание.

Това обаче не беше достатъчно за много граждани и за тримата членове на работната група от гражданската квота, които организираха протест срещу бутафорията и погазването на законите и общественото мнение за пореден път. Тримата от комисията изтъкнаха, че за времето, в което са взели участие в нея, им е бил отказан достъп до важни документи за проекта, прикриващи неговото състояние, финансов отчет и т.н., държейки на тъмно случващото се там. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2015 в 22:37

Аз пък вчера разгледах реставрацията и много ми хареса. Изпълнението е професионално, така се е правило и се прави на много места на света. Е, хейтърите могат само да гризат цървулите на Вежди. Защо стенишевци и опрешарски не направиха нещо по-добро? По тяхно време НИЩО НЕ СЕ НАПРАВИ!!

09.11 2015 в 19:41

Каквае тази глупост арки теракоти буламачи

09.11 2015 в 16:39

Голяма мода сред посредственяците в България е да се правят на "будни граждани"... На някой даже им плащат за товa.
Давай Маноле, събирай жалките глупаци на поредния си ЖАЛЪК ПРОТЕСТ! ...от Козяк плащат!

09.11 2015 в 14:12

Вижте, хора! Няма никакъв смисъл от смешни протестчета за всяка тъпня!

09.11 2015 в 13:45

И ше го води протеста КОЙ?

Най-бутафорния студент измежду протестиращите и най-смешният "поет" измежду реаниматорите.
МАноле-е-е-ееееее в тебе ми е надеждата!
измети ги маноле, като есенни листа!
жълтите листа
окапаха в нощта
окапаха горките
на майката земя...

О-о-ооооппппс! Тва беше от унгарската сцена. Грешка.
метем листата
и нас така ще смете
някоя есен


Аз те киризя отгоре, от последния етаж на ЦУМ.
:)))
 
X