Националният исторически музей издаде Боянския псалтир

OFFNews 24 април 2017 в 11:21 2305 0

Националният исторически музей издаде един от най-ценните си ръкописни паметници – Боянския псалтир от XIII век.

Ръкописът е открит в началото на 1977 г. при реставрация на Боянската църква. Бил е зазидан в една от стените на църквата, призната за световен културен паметник от ЮНЕСКО, която е филиал на НИМ.

Ръкописът е изписан върху 115 пергаментни листа. Пергаментът е добре обработен, украсата на книгата е семпла, но изискана. Написан е на дребно уставно писмо, с добре обработен почерк на школуван копист. В началото на книгата има добавени девет листа, изписани през XIV век, които допълват липсващ текст.

Книгата е изцяло реставрирана, изработена е нова подвързия, върху кожата на която са залепени запазени фрагменти от оригиналната подвързия.

Изданието е дело на доц., д-р Ивона Карачорова от Института за български език при БАН, която е посветила дълги години на обстойното изследване на ръкописа и особено на езика му. Пълният текст е предаден наборно, публикувани са 20 цветни илюстрации.

Боянският псалтир е подготвен за печат от музейните специалисти Елена Бояджиева – цялостно оформление и предпечат, Тодор Димитров – висококачествени цветни приложения.

Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, подкрепи изданието финансово и благодарение на него дългоочакваната книга вече е на разположение на специалистите и широката читателска аудитория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови