"На ръба" и Морфов с "Аскеер" за най-добро представление

OFFNews Последна промяна на 25 май 2016 в 08:32 4482 0

Снимка Иван Дончев

Авторският спектакъл „На ръба” на Александър Морфов в Народния театър получи наградата „Аскеер” за най-добро представление през изминалия театрален сезон.

Снощи Фонадия „Аскеер” за 26-ти път връчи националните награди за постижения в театралното изкуство.

Жорета Николова (Соланж в „Слугините” от Жан Жьоне, постановка Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов”) и Леонид Йовчев (Гео в „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”) бяха отличени за водеща женска и мъжка роли.

Василена Атанасова (Натали Валтер в „Бел Ами” в Малък градски театър „Зад канала”) и Йосиф Шамли (Цера в „Ничия земя” в Народния театър) получиха награди за поддържащи роли, а Александър Хаджиангелов (от „Пилето” в Младежкия театър) беше обявен за изгряваща звезда.

Иван Добчев получи „Аскеер” за режисура за „Гео”. Награда за съвременна българска драматургия получи „Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов – постановка на Лилия Абаджиева в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов” – Пловдив.

Наградата за цялостен принос към театъра е за обичания от поколения зрители актьор Борис Луканов. Той е изиграл стотици роли на сцената, телевизията и киното, заслужил артист и носител на орден "Кирил и Методий" III степен.

Всички победители:

Изгряваща звезда

Александър Хаджиангелов за ролята на Пилето в „Пилето” по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър, сценична версия и постановка Васил Дуев, Младежки театър „Николай Бинев”

Поддържаща мъжка роля

Йосиф Шамли за ролята на Цера в „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов”

Поддържаща женска роля

Василена Атанасова за ролята на Натали Валтер в „Бел Ами” от Юрий Дачев, по Ги дьо Мопасан, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

Сценография

Мира Каланова за „Нощта на шестнайсети януари” от Айн Ранд, постановка Пламен Марков, Театър „София“

Костюмография

Свила Величкова за „Алиса в страната на чудесата”, по едноименния роман на Луис Карол, сценичен вариант и постановка Анастасия Събева, Младежки театър „Николай Бинев”

Театрална музика

Христо Намлиев за „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”

Водеща мъжка роля

Леонид Йовчев за ролята на Гео в „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия и постановка Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”

Водеща женска роля

Жорета Николова за ролята на Соланж в „Слугините” от Жан Жьоне, постановка Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов”

Режисура

Иван Добчев за „Гео” по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”, сценична версия Иван Добчев, Народен театър „Иван Вазов”

Най-добро представление

„На ръба” авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър „Иван Вазов”

Съвременна българска драматургия

„Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов  (Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, постановка Лилия Абаджиева, 11 септември 2015 г.)

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови