Музикаутор завежда дела към телекоми, HBO Europe и HBO България за нелицензирано съдържание

Венци Мицов 13 ноември 2020 в 12:29 8478 0

Три дела на обща стойност малко над 600 000 лева завежда Музикаутор спрямо платформата HBO GO.

Делата за нелицензирано съдържание са срещу HBO Europe и HBO България и телекоми.

Това стана ясно на онлайн пресконференция, която днес дадоха от организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права.

Домакини бяха председателя на УС на Музикаутор Ясен Козев, изпълнителният директор на дружеството Иван Димитров, Румяна Колева - мениджър “Дигитално лицензиранe” и Адвокат Мариана Андреева.

Платформата HBO GO е в България от 2015 година. Въпреки, че услугата на платформата е платена, тя все още е без уредени авторски права в страната ни, казват от "Музикаутор".

"Причините за това са прехвърлянето на отговорността между HBO и кабелните оператори. Държавата не проявява инициатива. От 2016 преговаряме с HBO, но нямаме напредък", заяви председателят на УС на Музикаутор Ясен Козев.

"Процесът по преговорите стартира позитивно през 2016. Теленор се свърза с Музикаутор, за да уредим отношенията.

Впоследствие обаче, 5 години по-късно, нямаме договор за уреждане на правата с някои от най-големите оператори, които уреждат правата. Това, което бихме искали да кажем, е, че услугата е достъпна веднъж директно през сайта, втори път – през мобилните оператори и доставчици. Проучихме бизнесмодела, европейските практики, 5 години изпращахме покани. Намалихме над 3 пъти своите финансови условия - те са най-ниските в цяла Европа. Въпреки това вече 5 години няма резултат. От ноември 2017 водим преговори с HBO Europe и имаме договор, но само за директните абонати. Ние бяхме поставени в ситуация с прехвърлане на отговорност. Щетите са между половин и един милион лева. 2019 сигнализирахме Министерство на културата, които използваха посреднически техники, но не бяха наложени никакви санкции", каза Румяна Колева, мениджър "Дигитално лицензиране" в дружеството.

"Музикаутор" е завел дела. Исковете са до HBO Europe, HBO България и телекомите. Открит остава въпросът как се уреждат правата при посредничеството. Всеки един – HBO Europe, HBO България и доставчиците - има своите задължения. Според дружеството тяхната отговорност е солидарна. Всеки иск е на стойност 210 000 лева.

"Навсякъде в Европа услугата HBO GO е лицензирана освен в България. Видно е нарастването на потребителите. На фона на загубите за целия музикален сектор в Европа от 35% според Сизак, не можем да си позволим да стоим безучастно", добави Ясен Козев.

На въпрос на OFFNews.bg дали имат данни кои български автори са били ощетени, от дружеството отговориха, че са разговаряли с композитора на музиката към филма "Възвишение" Петър Дундаков. Филм се намира на платформата. Композиторът е потвърдил, че не е получил отчисления за авторски права. Същото се отнася и за друг български филм - "Диви и щастливи", но в случая цялото съдържание на платформата е, както се изрази Козев - пиратско.

В края на пресконференцията стана ясно, че единствено директните потребители на HBO GO получават лицензирана услуга. Те са общо 5 процента от всички, ползващи услугата у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови