МК се хвърли геройски да спасява ансамбъл „Филип Кутев”

ОFFNews 04 февруари 2016 в 17:59 4456 0

Ансамбъл „Филип Кутев”.

Министерството на културата спасява потъналия в дългове ансамбъл „Филип Кутев”, който само за 2015 година има преразход от 440 845 лева, съобщиха от ведомството.

Според него преразходът се дължи основно на факта, че вече години наред съставът има едва по 1-2 представления месечно (въпреки че от самото МК в предната си проверка посочват, че за 2014 г. участията са 56), а зрителите му годишно са около 11 000, което е под 1000 зрители средно на месец.

Поради очевидната невъзможност на ръководството на ансамбъла да се справи с художественото и финансовото управление на състава, МК ще утвърди програма за финансово стабилизиране на института. Така ансамбъл „Филип Кутев” получава пореден шанс да работи без финансови задължения и да доказва всеки ден, че е ансамбъл-легенда. Още повече, че разполага със собствена база и с модерна зала за репетиции, осигурени от държавата, допълват оттам. 

Министерството на културата иска от ръководството на ансамбъла да представи програма за стабилизиране на дейността на института с нов репертоарен план и ясен разчет за очакваните приходи и разходи. Това се прави с цел да се спре финансовият упадък на Института и да се съхрани достойнството на талантливите музиканти, певци и танцьори.

Припомняме ви, че миналата година инспекторатът на МК извърши извънпланова проверка на ансамбъла, която обвини избраната с конкурс директорка - проф. Елена Кутева, че не си изпълнява работата достатъчно добре и води формацията до преразход на парични средства, като освен това участията на „Филип Кутев“ били твърде малко.

Проверката тогава установи, че Кутева е запознала с концепцията си членовете на ансамбъла, но е пропуснала да се отчита на министерството за дейността си.

Като например, че тя е утвърдила със заповед заплатите на колектива, но е пропуснала да направи същото с Правилника за вътрешния трудов ред, който е утвърден без заповед, което според МК е нарушение на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови