Нова технология връща оригиналните цветове на културни паметници

ОFFNews 02 февруари 2016 в 18:30 5848 2

Снимка The Metropolitan Museum of Art/Filip Wolak

Експериментално осветление връща цветовете по стените на храма.

Музеят на изкуството „Метрополитън“ реши да изпробва експериментална технология върху един от най-известните си експонати - египетския Храм на Дендур, за да покаже на посетителите си как е изглеждал той преди хиляди години, без да го докосва, предаде "Обзървър".

Масачузетският технологичен институт и Египетският департамент по изкуствата са обединили усилия, за да покажат как са изглеждали йероглифите и рисунките по стените на храма. Преди 2 хил. години образите са били пъстро оцветени, а не са представлявали просто вдлъбнатини в камъка.

"Цветът на храма" е светлинна инсталация, която използва повърхността на дадена сграда или постройка като платно за прожектиране на образи.

В случая двата екипа са се опитали да покажат как най-вероятно са изглеждали рисунките в храма, намирал се някога на брега на река Нил. И всичкото това без абсолютно никаква физическа намеса върху паметника на културата.

Храмът на Дендур е построен през 15-та година преди Христа, по време на римския период. По онова време културното влияние на Римската империя в региона е силно и налага използването на ярки цветове в екстериорите и интериорите на правителствените и религиозните сгради.

Снимка: Brian Harkin for The New York Times.

Според куратора по египетско изкуство Марша Хил, традиционните египетски цветове - кафяво, зелено и жълто, отстъпват на римските нюанси на дъгата.

Специалистите са избрали да оцветят образа на римския император Август като фараон, който прави приношение на египетските божества Хор и Хатор.

Снимка: Brian Harkin for The New York Times.

Марша Хил се надява, че някой ден бъдещи проекти може да оцветят по-голяма част от храма, а защо не и цялата постройка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!