МК: Ретро музеят във Варна е незаконен

ОFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 19:32 12300 11

Снимка от ретро музея във Варна.
Снимка от ретро музея във Варна.

Ретро музеят, открит наскоро във Варна, всъщност няма позволение да функционира като музей, стана ясно от съобщение, публикувано от Министерството на културата.

Ето какво пишат от културното ведомство:

МК напомня, че съгласно чл. 30 от Закона за културното наследство (ЗКН) частните музеи у нас могат да осъществяват дейност след получаване на разрешение от министъра на културата. В същия този член от ЗКН се посочва, че частните музеи са културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза - музейна дейност.

Законът за културното наследство предвижда разрешението за извършване на музейна дейност да се издава въз основа на заявление, към което се прилагат и съответните документи, в това число и документ, удостоверяващ правото на собственост или държането, удостоверение за съдебна регистрация, проект на устройствен правилник за дейността на музея и др. В тримесечен срок от постъпване на заявлението министърът на културата издава или мотивирано отказва да издаде разрешение за осъществяване на музейна дейност.

Важно е също да се отбележи, че съгласно чл. 32 от ЗКН в Министерството на културата се създава и води Регистър на музеите, в който служебно се вписват:

1. националните, регионалните и общинските музеи - въз основа на акта за тяхното създаване;
2. частните музеи - въз основа на разрешението, издадено от министъра на културата.

Законът за културното наследство изисква новосъздаденият музей да получи разрешение за извършване на музейна дейност, тъй като само тогава той ще може да бъде вписан в Регистъра на музеите на Министерството на културата и да извършва законосъобразна дейност.

За целта в най-кратки срокове г-н Цветан Атанасов, собственикът на музея, трябва да подаде заявление в Министерството на културата, към което следва да са приложени и съответните документи, за да му бъде издадено разрешение за извършване на музейна дейност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2015 в 09:43

Язък! Сега пооредялото руско туристическо движение няма да може да ходи да се кланя на Москвичите, нищо, че самите те карат западни автомобили... Може даже да се оплачат на Путя, че са дискриминирани, та да прати зелени човечета.

А по тонколоните съвецки маршове пускали ли са? Предполагам, че да... :D

14.05 2015 в 08:49

некултурното министерство има ли разрешително да функционира?

14.05 2015 в 03:39

Да искаш 20лв. за вход на човек и даже да не си регистриран като музеи...

13.05 2015 в 22:35

Dami i gospoda, sobstvenika na muzeia ot grupata na TIM li e, ili po skoro e priatel na Rusia i na neinite biznesmeni? Zasto iskat po 20 leva za vhoden bilet v toz muzei, vizda mi se dosta za standarta i spriamo zaplatite u nas! mnogo pari sa tova!

13.05 2015 в 22:20

Още един пример, в който МК пречи. Бумащината, която се изисква е абсурдна. Тия искат "удостоверение на правото на собственост" плюс куп други абсурдни неща. Законът за културното наследство в БГ е писан от пълни идиоти. Вместо да ударят едно рамо с реклама и пиар, защото това е уникален музей, а не е музей на магарето или киселото мляко и прочее тъпотии, тия кретени създават проблеми...

13.05 2015 в 21:08

Да дойдат да приемат музея. Бизнесмена е плащал данъци и заплати на министри и подобна министерска зган.

13.05 2015 в 20:34

Ami daze i Vasil BOzkov si e izvadil dokument za da si ima chastna kolekcia i chasten muzei! ZAsto tozi varnenski biznesmen ne napravi tova, kakav mu e problema, a? Ima si pravila i te triaba da se spazvat

13.05 2015 в 20:23

както се казва на чист френски, нещо някой да направи със голям мерак и пари и държавата да му сере на главата.

13.05 2015 в 20:16

Da , chastnite muzei triabva da imat razreshenie da funkcuonirat, taka e po zakon...koito iska da kara leka kola ili traktor, sashto triabva da ima saotvetnia dokument.takiva sa pravilata v evropa.inache stava anarhia....

13.05 2015 в 20:14

На първо четене го тълкувам така: Сумата, която собственика на музея е предложил на отговорния чиновник в МК му се е видяла твърде малка или може би не е предложил и трябва да предложи нещо по солидно.