Българската изложба “ArtExtreme 15” заминава за Мадрид

Емил Братанов 11 май 2015 в 08:30 4789 1

Вече ви представихме някои проекти и доста снимки от последните креативни проекти на творческият тандем АНДАРИ от Варна – Анатолий Радев и Дария Василева. Приехме поканата им да отразяваме тяхното събитие на годината и ето, че времето настъпи: днес те разказват в сутрешния културен блок на БНТ за начинанието си, сетне отлитат за Испания.

Българската седмица там в навечерието на най-българския празник, 24 май, поставя в центъра на вниманието презентацията на амбициозните варненци.

На 15 май в Мадрид се открива изложбата "ArtExtreme 15" на АНДАРИ. Тя е под патронажа на вицепрезидента на Република България и гостува в испанската столица в рамките на програмата „Черно море – мост на културата” на Lorenzo Alonso Arquitectos и SmartVillage. Домакин е галерия “Espacio BOP” (calle “Julan de la Hoz”, 22 Madrid, Metro Avenida America).
Изложбата “ArtExtreme 15” е посветена на силата на българския дух, въплътена в монументалното творчество на бележития скулптор от Варна Кирил Шиваров. Тя е жива връзка, портал и завръщане към мистичния свят на предците. Едно преживяване в съвременни визуални форми, показващи културно-историческото и етнографско наследство на варненска област и България. В София ще можем да я видим през юни, а в края на годината и във Варна.

Припомняме, че Анатолий и Дария са създатели на Център за Визуална Култура “ArtExtreme”, едноименна творческа платформа и изложба към нея, специализирани са във визуалната комуникация и развиване на визуална култура. Имат богат опит във фото и видео документалистиката, помагат в подготовката за кандидатстване по творчески проекти, личностно развитие на творчески заложби чрез неформално образование и социални иновации. Създават и организират нови културни проекти и събития, популяризиращи българската култура и приносът й в световната цивилизация. Те са и куратори сме на съвременно изкуство.

Балерината Катрин Хигис в ArtExtreme 2012 г.

Автори на изложбата са Анатолий Радев и Дария Василева от Центъра за визуална култура “ArtExtreme”, Варна. Консултант на етнографската част е гл.ас. д-р Елена Водинчар от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.
Началото на проекта е поставено през 2008 г., идеята им е той да определя и показва във визуална форма вътрешни състояния и преживявания в различни пространствени среди. “ArtExtreme” модели в изданията досега са младите балетни звезди – призьори и участници в Международния балетен конкурс – Варна. В седмицата, предшестваща 24 май, в испанската столица, за първи път в Европа, ще бъде представен един забележителен мултижанров културен продукт като съвкупност от неразделно взаимодействащи визуално-артистични форми: „ArtExtreme 15“: ФИЛМ – алтернатива на съвременния поглед към монументалното архитектурно и културно наследство. „ArtExtreme 15“: ТРЕЙЛЪР – кратък анонсиращ филм за бърза връзка с публиката. „ArtExtreme 15“: ИНОВАТИВНА ИЗЛОЖБА – премиера на новата съвременна изложба “ArtExtreme“ с участието на призьорите от Международен балетен конкурс, Варна, 2012 и 2014 г.; всяка творба е уникална, тъй като включва индивидуалността на балетистите в съчетание с българското културно, архитектурно, етнографско и фолклорно наследство.


Експозицията показва увереност и стремеж към новаторство чрез постигане на синергия между традиция и култура. „ArtExtreme 15“: КАТАЛОГ НА ИЗЛОЖБАТА – с информация за изложбата и нейните партньори. „ArtExtreme 15“: МУЗЕЙ В ИЗЛОЖБАТА – присъединена етнографска музейна експозиция на ИЕФЕМ – БАН. „ArtExtreme 15“: ТВОРЧЕСКА И ФЕН ЗОНА – създадена за творчески диалог с публиките за неформално образование и социализация към опазване на културно-историческото наследство. Koмуникира с основното място на показване на изложбата и може да бъде обособена в част от изложбеното пространство, или да бъде изградена на отделно място. Съдържа реална и виртуална част. Това ще бъде зона за активно забавление, неформално образование и творчество, където посетителите визуално се запознават с изложбата, участват заедно в творческия диалог и получават информация за нея. „ArtExtreme 15“: МЕДИЯ – рубрика в различните видове медии; профил и канал в социалните мрежи за поддържане интереса към изложбата.

Намеренията на АНДАРИ са също многопланови и изпълнимо проверени в предишните издания, които ежегодно се надграждат: създаване на условия за многообразие, за трайно културно сътрудничество и обмен на местно, регионално, национално и международно ниво за представяне на културно-историческото и духовно богатство на Варна и България. И да се подпомогне процеса на приобщаване на градската публика към опазване на духовното богатство и културно-историческото наследство в дългосрочен план, една действаща социализация, търсеща реакция в публиката. И не на последно място като възможност да постави стабилни основи на културен диалог за създаване на нови културни продукти, и развитие на креативните индустрии в нашата страна и извън нея. “ArtExtreme 15” се показва в партньорство с Lorenzo Alonso Arquitectos, Българско посолство в Мадрид, SmartVillage, община Аврен, ИЕФЕМ-БАН, Българска Национална Телевизия, OFFNews.bg, Печатница Хеликс Прес.

Балетистът Бруклин Мак в ArtExtreme 2014 г.

Г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, очаква: „Българската и чуждестранната публика, на които предстои да се запознаят с вълнуващото съчетание и постигнат творчески синхрон между традиция и съвременни културни жанрове, несъмнено ще оценят високо и естетическия новаторски подход на авторите и на всички ангажирани със събитието творци.“

А Анатолий и Дария допълват: „Посвещаваме я на Кирил Шиваров, утвърдил монументалната традиция в българското изкуство и направил синтеза между скулптура и архитектура. Идеите на бележития български скулптор са закърмени от силата на народното разбиране за украса и орнаментика. Всяко съчетание от индивидуална импровизация и народен орнамент съставя неговото богато разнообразие от видими форми, изграждащи уникалния облик на Варна, София и други градове в страната.“

Откриването в мадридската галерия е в петък, 15 май, от 13 часа. А в програмата на нашите културни посланици в Испания са предвидени срещи с българската общност и деца от Българското Неделно Училище "Бачо Киро" в Алкоркон, Мадрид; още лекции и презентации в програмата на Школата за визуално изкуство. Закриването е на 26 май. Следващите ни информации вече ще са от Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови