Брайън Адамс открива лично своя изложба в София (снимки)

OFFNews 28 септември 2016 в 15:14 10573 1

Снимка Браян Адамс.

Сержант Рик Клемент, Лондон, 2011 г. Част от серията "Wounded" ("Ранени").

Този октомври София ще се превърне в спирка и от фотографското турне на Брайън Адамс, който ще стане част от седмото издание на платформата “Майстори на фотографията”. 

На 11 октомври, в галерия "Vivacom Art Hall", музикантът ще представи лично своите две фотографски серии, часове преди да се състои концертът му в столицата.

Изложбата се организира от фондация МУСИЗ и в нея ще видим снимките на рок легендата, включени от нея в сериите "На фокус" и "Ранени" ("Exposed" и "Wounded"). Експозицията ще остане у нас до 12 ноември. 

За "На фокус" пред обектива на Брайън Адамс застават знаменитости като кралица Елизабет, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Ейми Уайнхаус, Моника Белучи, Кейт Мос, Виктория Бекъм, Шон Пен, Лана дел Рей, Луиз Буржоа, Бен Кинсли, Пинк и Мики Рурк.

"Прекият достъп до много известни личности и икони на музикалната и филмовата сцена прави портретите на Брайън Адамс силно интимни, интензивни проучвания, някои от които се превръщат във фотографски икони сами по себе си", отбелязва сър Елтън Джон в предговора си към печатното издание на албума със снимки.

Много от портретите и модните снимки на Брайън Адамс са заснети за "Zoo Magazine", което той създава в Берлин през 2004 г. За "Zoo" Адамс снима Мики Рурк във ваната, Дъстин Хофман на риболов и в скъп костюм, Майкъл Фокс, който вече страда от Паркинсон, но иронизира заболяването във фокуса на камерата.

По това време Брайън Адамс е затвърдил намерението си да бъде голям фотограф - няколко години преди това, през 2008 г., той е избран между много други известни имена да направи портрет на самата кралица Елизабет. С образите и кадрите, които създава, Адамс разбива клишетата за звездите, в някои ги иронизира, а други са много интимни. 

 
Линдзи Лоън, Ню Йорк, 2007, и Мик Джагър, Ню Йорк, 2008. Снимки: Брайън Адамс.

Серията "Ранени" показва наследството на войната. За нея Брайън Адамс снима млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан, които променят живота им завинаги. В "Ранени" са включени 30 портрета, които отдават почит на съвременните военни герои и хвърлят светлина върху тежкия живот на осакатените ветерани.

Представена за първи път в момент, в който светът отбелязва 100 г. от началото на Първата световна война, и когато Великобритания изтегля своите войски от Афганистан, изложбата е същевременно провокация и преклонение спрямо тези, които продължават да излагат своя живот на опасност в името на държавния дълг.

Интимните портрети на ветераните са поразителни и обезпокоителни - нито един от тях не се срамува и не крие зверските последици на войната. Всяка една от тези вдъхновяващи личности показва изключителна храброст, решителност и лоялност както по време на служба, така и в гражданския си дълг. 

Фотографската изложба EXPOSED / WOUNDED на Брайън Адамс следва фотографската изложба на Лени Кравиц FLASH и е седмата поред от платформата "Майстори на фотографията", която показа творбите на едни от най-известните и влиятелни фотографи днес, сред които Хари Бенсън, Раян Макгинли и Бил Оуенс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови