Кошлуков за ''Ботев'': Филмът е слаб, не ми хареса. Не всичко, което заснемаме, е шедьовър

Ружа Райчева 07 януари 2023 в 09:20 5101 2

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Да, качеството на този филм е слабо - има редица недостатъци. За съжаление не винаги всичко, което заснемаме, е шедьовър.

С тези думи генералният директор на БНТ коментира частично финансирания от БНТ филм "Ботев", режисиран от Максим Генчев. На 2 януари по БНТ беше излъчена телевизионната премиера на продукцията, която е създадена с партньорството на обществената телевизия, въпреки че започва като "crowdfunding" кампания с подкрепата на община Калофер.

Тази седмица генералният директор на БНТ Емил Кошлуков беше изслушан в парламентарната комисия по култура и медии заради вълната от критики, заляла филма на Максим Генчев. Изслушването беше поискано от БСП, които искаха да знаят на базата на каква предварителна оценка е бил финансиран "Ботев".

''Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев'': Критиките към продукцията не стихват

В Народното събрание (НС) Кошлуков съобщи, че за двете филмови сесии, в които е бил директор на обществената телевизия, над 12,5 млн. лева са отишли за българското кино, както и са били създадени над 40 нови продукции, което е прецедент за последните пет години.

По време на комисията стана ясно, че БНТ е отпуснала 100 000 лева за продукцията на "Ботев", което съставлява около 30% от бюджета на филма. Общата стойност на филма е около 350-360 000 лева.

Кошлуков обясни, че при одобрението на финансирането, от БНТ са поискали становище от историка от Великотърновския университет проф. д-р Пламен Павлов, който е отговорил, че сценарият отговаря на историческите факти.

Кошлуков обобщи, че филмът не му е харесал, както и на много други хора, но че не е имало как да знае как как ще изглежда финалният продукт, което е нормално за снимачния процес. "Филмът стигна при нас в много късен етап, когато вече беше заснет суровият материал", обясни Кошлуков. Директорът на БНТ обяви, че въпреки това е бил е длъжен да излъчи филма, защото в противен случай това би било безстопанственост.

Вчера от БСП внесоха проекторешение в парламента за възлагане на одит на Сметната палата извършване на одит за съответствие на управлението на публичните средства и дейности на БНТ за периода 1 януари 2021 г. До 31 декември 2022 г. Срокът за извършването на одита е до 31 март, а срокът му за внасяне в НС е 30 април. Проекторешението ще бъде разгледано в пленарната зала.

След като Нинова обяви намерението си да внесе искане за одит, Кошлуков реагира като каза, че не това е проблем, защото Сметната палата така или иначе проверява обществена телевизия всяка година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

PaulPierce

07.01 2023 в 11:35

300 хил лв е цената на скромен личен автомобил на депутат от ДПС, как успяват да правят с тези пари филм?

4738

1

Того

07.01 2023 в 09:57

Докога този човек ще е директор на БНТ? Срамна работа.