Когато Пловдив не спи (снимки)

OFFNews 21 септември 2013 в 15:33 6706 2

"Модата Алафранга" по време на "Нощта на музеите и галериите", Снимка: Симона Костадинова

Вчера не бе типичната петък вечер за пловдивчани, защото прозорците на всички музеи и галерии светеха до късно през нощта, а вратите им бяха широко отворени за посетители.

Улиците на града бяха пълни с хора, които с любопитство очакваха да видят какво е подготвила тази година „Нощта на музеите и галериите“.

Програмата на Нощта беляза своето начало с официалното откриване на новия археологически обект в града - „Малката базилика“, изключително интересен заради своите невероятни мозайки, част от които са напълно реставрирани.

По време на „Нощта на музеите“ бе представена за пръв път и „Алтернативната карта към непознатия Пловдив“. Това е своебразен туристически гид за забравените, непознатите, неглижираните или заплашените от разруха културни обекти в Пловдив.

Една от най-обсъжданите локации в програмата  безспорно бе кино "Космос", на което пловдивчани отново вдъхнаха живот. Точно над входа на сградата бе монтирана част от изложбата "Art of Facts", състояща се от антики, свързани с историята на киното. Фоайето пък бе превърнато в музикална сцена. В голямата зала на „Космос“ беше прожектиран филмът "In kino veritas", който проследява пътят на спасяването на киното.

Пред Арт галерия-музей „Филипополис“ художникът Дамян Янков демонстрира на посетителите невероятна техника за рисуване – аерография. Чрез нея не само могат да бъдат постигнати невероятни ефекти, но и напълно реалистични образи, както показа нагледно самия художник.

Етнографският музей бе сред най-посещаваните локации. Там вечерта мина под наслов „Модата Алафранга“. Младежи, разхождащи се сред посетителите, бяха облечени в този типичен за началото на ХХ век стил. В музея беше прожектиран и филм, посветен на невероятните съчетания между традиционното българско облекло и западната мода по онова време. 

Провокативната инсталация на Джеси Стайлс и Оливия Робинсън също привличаше вниманието на много от посетителите на "Нощта на музеите ". Тяхната надуваема скулптура, съчетана със светлинна инсталация и музика, преобрази Римския стадион в Пловдив.

Художникът Росен Марковски преобрази галерия "Пиронеса", като превърна една от стените й в своя творба .  Идеята на това преобразяване беше мястото да подхожда на експозицията,  създадена специално за събитието.

Група младежи пък забавляваха хората, като представяха своето огнено шоу по средата на улицата. Те демонстрираха впечатляващите си уменията за въртене на огнени топки, а събралото се около тях множество им се възхищаваше искрено.

В Лятното кино „Орфей“ от Ðerida Dance Center представиха впечатляващ танцов пърформанс, наречен "MONOCROSSING". Идеята на спектакъла бе танцьорите да разкажат интерактивна история като същевременно с това решават пъзел, за да стигнат до своята крайна цел.

Музиката също бе неразделна част от програмата на  „Нощта на музеите“. „A to JazZ“ фестивал се вихреше на няколко различни места в града, а млади рок групи показваха таланта си на открита сцена до галерия „ А+“.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков