Какво е стендъп комедия и има ли почва у нас

Петя Богданова, Comedy.bg 10 октомври 2016 в 12:21 12786 2

Стендъп комедията до скоро беше непознато за българина сценично изкуство, което обаче набра скорост в последните 4 години и резултатът от това е голям брой фенове и широка общност от хора, които се занимават или се интересуват от стендъп.

Въпреки че е несъмнено интересно забавление, стендъпът има по-значима роля в модерния свят. Едни от най-успешните и обичани комедианти от САЩ и Европа не са просто хора, които разказват смешки. Това би било твърде лесна и неангажираща задача.

Комедията е изключителен инструмент в ръцете на умелия артист. Тя му дава възможност да разгледа неща от живота, които сме свикнали да подминаваме, по различен начин. Комедиантът има силата да хвърли нова светлина върху сериозни теми като политика, икономика, опазване на околната среда, права на хората, образование и много други. Силата на истинския комедиант е в това, че заинтригува публиката с проблем, на който тя иначе не би обърнала такова внимание. Големите имена на комедията често използват сцената, за да кажат нещо важно, да изразят мнение по съществен проблем, да заемат позиция по важен въпрос.

Не по-малък принос на стендъпа е, че позволява на човек да се надсмее над нещата, които го правят нещастен. Всеки има лоши дни, седмици, месеци, неприятни случки и аспекти от живота, които не се развиват, както той би искал. Когато комедиантът излезе и заговори с хумор за своите несгоди, публиката се смее не толкова на самия него, а защото успява да се свърже с него. Това е изключително ценно, защото по този начин можем да ползваме хумора като отдушник на проблемите си и да не им придаваме твърде голямо значение, разбирайки, че в крайна сметка всеки изживява подобни на нашите нещастия.

Основна привилегия на стендъп комедианта е, че той няма нужда от филтър и колкото по-искрен е, толкова по-качествена комедия прави. Хубавото при стендъпа е, че той не се съобразява с норми и няма ограничения откъм гледни точки и начин на изказ. Стига да си честен, забавен и да имаш интересен поглед върху нещата, публиката те харесва. Колкото по-различна е гледната му точка, толкова по ценен е комедиантът. За разлика от телевизията и дори понякога театъра, стенъп сцената предоставя пълна свобода на словото.

В България развитието на стендъп комедията достигна момента, в който публиката е готова да чуе всякакви мнения и гледни точки и единственото, което изисква, е качествен хумор. Когато феновете нямат претенции за общоприети стереотипи на мислене от комедианта, тогава комедията е в най-висшата си форма.

В София и Пловдив публиката все повече разбира и оценява стендъпа като изкуство, а тези дни у нас се провежда и третият Фестивал на комедията, като програмата за него може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови