Изложбата 'Молитва на 5 езика' хвърля мост между християнство, ислям и юдаизъм

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2019 в 21:10 1858 0

Снимка от изложбата.

Изложбата "Молитва на 5 езика" на кърджалийското арт движение "Кръг" търси общото между християнство, ислям и юдаизъм, за да обедини хората, вместо да ги разединява.

В момента изложбата се намира в Ловеч по покана областната управителка Ваня Събчева като едно от „изнесените” събития от тазгодишната фестивална програма „Мултикултурният град”, която се провежда за 12-ти път като партньорски проект на Община Кърджали и арт движение "Кръг".

Експозицията съдържа 20 пана, представящи ценни религиозни книги, документи на църковнославянски, български, арабски, иврит и турски езици, както и молитви на тези езици, изписани на ръка.

Датата на изложбата не беше избрана случайно – ден, който се пада след Седмата Неделя след Пасха, посветен на св. Отци от Първия вселенски събор. На Първия вселенски събор в Никея през лятото на 325 г., който се провежда в невероятно трудна ситуация на ереси, бурни конфликти и противоборство, по същество се полагат основите на християнството. Цифрата 7 в християнството е свещено число. 7 са дните на седмицата, 7 са цветовете на дъгата, 7 са нотите, 7 са Даровете на св. Дух, 7 са дните на пост и молитва, 7 са защитниците на християнството, 7 са смъртните грехове, 7 неща са мерзост, 7 са тайнствата.

Датата на изложбата „Молитви на 5 езика” съвпадна също с края на еврейския празник Шавуот, един от трите библейски поклоннически празници в юдаизма, на които вярващите е трябвало да посетят Йерусалим. Думата Шавуот означава “седмици” и отбелязва 7-те седмици след Пасха, Песах, еврейският Великден. Цифрата 7 има много важно място в еврейската традиция: светът е създаден за 7 дни, първият стих от Тората съдържа седем думи… Има стотици препратки към цифрата 7 като символ на завършеността. В някои сефарадски домакинства у нас все още се пази традицията да се приготвя т. нар. “Хляб на седемте небеса” (Pan de los siete cielos) на празника Шавуот – препратка към сътворението на света за 7 дни.

Но цифрата 7 има особено място и в Исляма. В Корана числото 7 е използвано 15 пъти, а изразът "7 небета и 7 морета" е споменат 7 пъти. Според ислямската религия вселената е създадена на 7 етапа. По време на поклонението (хадж) Кааба се обикаля 7 пъти. В края на поклонението дяволът се замеря със 7 камъка. В исляма се споменава за 7 нива на Рая. Първата сура „ал-Фатиха” се състои от 7 аята /единици, стиха/. Една от информациите за Вселената в стиховете на Корана е, че небето е подредено на 7 нива. Другата е, че земята е сходна на небето, което се състои от 7 нива. Мохамед призовавал 7 учени (улеми) за всяка важна среща, а дворецът Топкапъ има 7 големи порти.

"Цифрата на съвършенството 7, разбира се, е само една малка илюстрация за родство между религиите, за общия им път и ценности, за мечтата им за по-съвършен свят", отбеляза Радост Николаева, директор на aрт движение "Кръг", при откриване на изложбата, която ще остане постоянна експозиция в Ловеч.

Със своята гост-презентация "Кръг" представи опита на град като Кърджали да се развива като модел на етническа и религиозна толерантност, давайки шанс на инициативи, които имат национално приложение.