И Съюзът на артистите с председател Христо Мутафчиев поиска оставката на проф. Минеков

Публикуваме и писмото на работещите в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен

OFFNews 22 декември 2022 в 14:24 6925 1

Христо Мутафчиев, председател на САБ

Снимка Профил на САБ във Facebook

Христо Мутафчиев, председател на САБ

Съюзът на артистите в България се присъединява солидарно към всички колеги от Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен и от Народния театър „Иван Вазов“, които изпратиха и до нас отворените си писма срещу системните нападки и обиди към тях от страна на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Напомняме на министър Минеков, че нашата организация е длъжна да утвърждава престижа на сценичните изкуства в страната и извън нея, да защитава творците и служителите при накърняване на професионалното им достойнство, съгласно което намираме за недопустими и изключително неадекватни всякакви публични изказвания, намеци, неверни твърдения, откровени лъжи и внушения, които уронват авторитета на работещите в нашия сектор.

Осъждаме остро промените, които екипът на министерството на културата прие в НАРЕДБА № Н-5 ОТ 27 ЮНИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ОТ НАЦИОНАЛЕН ФОНД "КУЛТУРА", нанасяйки непоправими щети на целия независим културен сектор!

Осъждаме остро предложенията за промени в НАРЕДБА № Н-4 ОТ 14 ЮНИ 2007 Г. ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ НА ДЪРЖАВНИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ, които екипът на министерството публикува за обществено обсъждане в дните между празниците.

Осъждаме категорично и остро всички неадекватни действия и публични изказвания на Министерството на културата и отправяме молба за незабавна намеса от страна на Президентската институция, за да опитаме заедно да спасим този така специфичен сектор в живота на българина, докато все още не е прекалено късно!

Време е някой да пусне противопожарната завеса!

Публикуваме пълните текстове на писмата на колегите."

*Писмото на артистите от Народен театър "Иван Вазов" можете да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови