Греди Асса е носителят на Национална награда за живопис ''Захарий Зограф'' за 2023 година

OFFNews 09 май 2024 в 18:06 2490 0

Греди Асса

Снимка Личен профил във Facebook

Греди Асса

Художникът Греди Асса е носителят на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Община Самоков.

Журито с председател проф. Аксиния Джурова проведе заседание за определяне на носителя на награда „Захарий Зограф” за 2023 година в залата на общинската администрация. На заседанието присъстваха кметът Ангел Джоргов, зам. кметът Люба Кленова, директорът на Исторически музей в Самоков Веселин Хаджиангелов, художникът и носител на наградата Захари Каменов, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, галеристът Иво Масларски и изкуствоведът Борислав Китанов.

Любен Генов представи номинациите на Съюза. Първи в списъка бе Греди Асса. Останалите предложения бяха за художници, чиито изложби са били през тази година, което е в разрез със статута на наградата и те не бяха обсъдени.

Захари Каменов номинира Димитър Петров. Борислав Китанов също предложи Греди Асса като представи мотивите за номинацията си.
След проведеното обсъждане и включване по телефона и на другия член на журито Станислав Памукчиев, председател на секция „Живопис” и също носител на наградата, журито с пет гласа „за”, един „въздържал се” и един „против” определиха носителя на наградата за 2023 г. да бъде Греди Асса.

Художникът твори в областта на пейзажа, голото тяло и абстрактната живопис. Предпочитани техники са акварел, туш и маслени бои. Характерни за стила му са символизмът и интензивността на цветовете, енергията и скоростта на контраста. Негови картини са притежание на галерии в страната и чужбина. Греди Асса е и сред основателите на групата за авангардно изкуство „Градът” и заедно с другите художници от групата реализират редица изложби, а през 1989 година, основават своя едноименна галерия, която е и първата българска частна галерия, управлявана от художници.

Взето бе решение датата за провеждане на церемонията по връчване на Националната награда „Захарий Зограф” да се върне в първоначалния й формат и да се провежда в петъка, преди 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската писменост.

Наградата през тази година ще се връчи на церемония, която ще се проведе през октомври, а от 2025 година отново ще се връчва през месец май, съобщиха от Общината.

„Много се радвам, че за пореден път наградата се дава на един емблематичен художник. Греди Асса е художник, който характеризира поколението, което се ражда между 1950-1960 година. Той е от тези, които бях от групата „Градът“ – една от най – модерните и авангардни групи преди 1989 година“, каза пред репортер на БТА проф. Аксиния Джурова, която е част от журито.

Тя посочи, че Асса получава тази награда не само заради подредените изложби във Велико Търново и в Софийска градска галерия, но и защото е представител на лиричната импресия в България. „Той е художникът, който доказва, че не можеш без да правиш класическо изкуство, без да познаваш историята, паметта и традицията, да направиш една модерна живопис. Струва ми се, че изложбата, която ще подготвим есента във връзка с връчването на наградата ще покаже още едно голямо име от нашето изкуство “, посочи още изкуствоведката.

Проф. Джурова каза, че журито е било затруднено в избора на победител. „Останалите художници бяха по-млади. Все още тръгващи по трудния път на изкуството“.

Носителят на наградата за 2022 година бе Енчо Пиронков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови