Фреските в Патриаршията на Царевец се рушат, няма кой да ги обнови

Невена Илиева 10 август 2017 в 13:24 10518 2

Стенописите в Патриаршеската катедрала на хълма Царевец във Велико Търново се рушат. 

Още с влизането в сградата се забелязва, че по стените на културния паметник на места боята се е обелила, има и пукнатини. Най-сериозно е положението на тавана, където голямо петно е размазало фреска. 

ОFFNews се свърза с управата на Регионалния исторически музей Велико Търново, който стопанисва обекта. Директорът му д-р Иван Църов заяви, че управата на музея и специалисти реставратори са запознати с проблема, който датира още от 90-те години. Той се задълбочил през март 2007 г., когато ураганен вятър отнесъл част от металното покритие на покрива.

"Забавянето на целевите средства за ремонт довежда до частична повреда на фоновата част в южния кораб", коментира директорът на музея. Според него една от основните причини за разрухата на фреските е стареенето на материалите, тъй като са изрисувани в периода 1982-1984 г. Друга причина, която Църов изтъкна, са големите годишни амплитуди - от -30 до +40 градуса.

"Вероятно издишваният въглероден двуокис от десетките хиляди посетители също влияе негативно", допълва той. 

По думите му, мерки за ограничаване на разрушенията са взети. Сградата е ремонтирана, направени са и консултации с автора на фреските - проф. Теофан Сокеров. "Той държи авторските права и нищо не може да се случва с тях без него. Указанията му в техническата част са изпълнени, в художествената всичко е в неговите ръце. Кога - авторът единствен знае", заяви Цървов. 

Проф. Теофан Сокеров е пенсиониран преподавател от Националната художествена академия. Освен по Патриаршеската църква, той е работил и по Априловска гимназия в Габрово, Дом-паметника на връх Бузлуджа, Националния музей „Земята и хората“ в София, както и по НДК.

ОFFNews се опита да се свърже с проф. Сокеров, но здравословното състояние на проф. Сокеров го възпрепятства да говори. Неговата съпруга Надежда Сокерова заяви, че авторът не е в състояние да работи по фреските. Той е на 74 години, има заболяване и проблеми с краката. "Изключено е", категорична бе Сокерова.

По думите ѝ проф. Сокеров за последно е ходил до Царевец през 2015 г. Според нея управата на РИМ-Велико Търново не стопанисва добре фреските. "Има отоплителна система, но тя не се пуска през зимата", допълни г-жа Сокерова. 

Думите ѝ до голяма степен обясняват причината за големите температурни амплитуди, но за съжаление д-р Църов не бе открит за допълнителен коментар, вкл. за това каква ще бъде процедурата по възстановяване на фреските с оглед на невъзможността на автора да работи по тях.

Снимки: Невена Илиева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12216

2

Uzer2

12.08 2017 в 15:55

Това са някакви художествени интерпретации, а не стенописи нарисувани по канон. Малко приличат на картините на Светлин Русев.