Фолклор превзема Копривщица, EnterTRAIN тръгва към Spirit of Burgas

OFFNews 07 август 2015 в 05:45 3395 0

Снимка Spirit of Burgas

Автентичен фолклор оглася Копривщица от днес, на морето стартира Spirit of Burgas. От Централна гара София към Бургас тръгва EnterTRAIN, кръстен на турнето на звездата – Роби Уилямс. 

Английската звезда пристигна с частния си самолет на летище Бургас малко след 21 часа снощи. Няколко черни микробуса със затъмнени стъкла очакваха певеца и музикантите му директно на пистата.

Довечера Роби Уилямс ще излезе на сцената след 22:00 часа, за да изнесе над двучасово шоу на морския бряг, подгрят от „Мастило“ „KWABS” и „Milow”. Веднага след това купонът продължава с Stereo MC’s DJ Set.

До 9 август в местността Войводенец край Копривщица ще се проведе най-голямото в страната събитие за автентичен български фолклор - 11-ят Национален събор на народното творчество. 

Кметът на града Генчо Герданов забрани в дните на събора на обществени места да бъде пускана чалга.

"Единствено по време на събора, който е автентичен, искам всички гости от цяла България и от цял свят да се потопят в българското ни творчество и това е причината да я издам заповедта. Помолих всички, които ще дойдат, ако имат възможност, даже да бъдат в национални носии. Да забравят за джиесемите и така да се потопим в една по-особена атмосфера", призова управникът.  

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда на всеки пет години, като през 2015 г. се навършват 50 г. от началото му. На него се очаква да дойдат около 18 000 изпълнители и 400 000 гости, като събитието ще е под патронажа на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

На седемте сцени на поляните в местността "Войводенец" и на две допълнителни сцени в самия град ще се изявяват певци, свирачи, танцьори и разказвачи на народни предания, обясни кметът на Копривщица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови