Quantcast

Европейско кино за учащи продължава и през януари

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2021 в 10:50 1073 0

Европейско кино за учащи - дискусионната програма на Дома на киното, която продължава до 17 януари в онлайн пространството на новата платформа Филмира.

Ученици и студенти имат възможност да гледат ключови творби на европейското и независимото кино, свободно и онлайн, в условията на продължаващи пандемични ограничения за киносалоните

Българското кино е представено от документалния филм на Мария Николова „Луцифер“ за едноименната картина на немския художник Франц фон Щук – едно от най-ценните произведения на изкуството, притежавани от българската държава, изложено в Националната галерия. Хумористична анимация, дело на Сотир Гелев, пренася публиката в ателието на художника, където цар Фердинанд е купил картината.

„Нежно създание“ е един от най-новите игрални филми на изключителния украински майстор-режисьор Сергей Лозница, копродукция между Франция, Германия, Холандия и Литва. Историята проследява една жена, която получава обратно колета, изпратила до съпруга си в затвора. Объркана и притеснена, тя решава да отиде на посещение в далечна Русия, а там попада в тежка битка с унижението и насилието, очаква я абсурден сблъсък с непревземаема крепост.

„Маестро: В търсене на последната музика“ е удивителен документален филм на режисьора Александър Валенти, посветен на Франческо Лоторо, професионален пианист, който обикаля Европа, за да търси и записва музика, композирана тайно в лагерите на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели, той архивира над 4000 партитури, включително симфонии, опери, народни песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е една истинска надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

„Граница“ е впечатляващ филм на иранеца Али Абаси, който от десетилетия живее и твори в Дания. Тази история по сценарий на Йон Айвиде Линдквист, Абаси и Изабела Екльоф, получи признанието на журито в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан 2018 с наградата за най-добър режисьор. Граничната полицайка Тина е известна с изключителното си обоняние. Тя надушва вината у всеки, който крие нещо. Но когато съмнително изглеждащият Воре минава покрай нея, способностите ѝ са подложени на изпитание. Тина надушва, че Воре крие нещо, но не може да определи какво е то и започва да усеща, че този мъж я привлича. Развивайки специална връзка с Воре и разкривайки неговата истинска същност, тя осъзнава и истината за самата себе си. „Граница“ е истинска провокация, която заслужава зрителското внимание.

Още един филм в селекцията на „Европейско кино за учащи“, който може да бъде видян #онлайн, е дебютната творба на родения в Мали режисьор Ладж Ли, който удиви киноспециалистите с „Клетниците 2019“. Филмът бе номиниран за международен „Оскар“, за чуждоезичен „Златен глобус“ и има 19 награди и над 50 номинации от филмови форуми в цял свят. Действието на филма започва в Монфермей – същото парижко предградие, където се развива част от действието на романа на Виктор Юго за отхвърлените от обществото. Век и половина по-късно, Ли оплита нишки на великия писател в своя модерен поглед към революцията срещу една прогнила система.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !