Домът на киното отново отваря врати

Мая Младенова 01 февруари 2021 в 11:08 2557 0

След над двумесечна пауза, от утре - 2 февруари - Домът на киното в София отново ще посрещне своята публика при използване на 30% от капацитета на залата и спазване на всички противоепидемични мерки.

От началото на 2021 г. програмен директор на киното отново е Христо Христозов. Той поема щафетата от Стефан Прохоров и се завръща след успешна работа на същата позиция в периода 2016-2018 г.

За откриващ филм неслучайно е избран документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, СОЛТА НА ЗЕМЯТА (Кан ’14 – „Особен поглед”: Специална награда на журито; Оскар '15 - Номинация за най-добър документален филм).

"През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Когато снимаш беднота и страдание, трябва да оставиш известно достойнство на субекта и да избегнеш воайорството. Не е лесно. Може да се постигне само ако установиш връзка с хората пред фотоапарата и наистина навлезеш в живота и ситуацията им. Много малко фотографи го умеят... Мисля, че Себастиао съхранява изцяло достойнството на обектите, които се намират пред обектива му. Във фотографиите му не е важен той, важни са хората! (...) Знаех само, че Себастиао Салгадо обича хората", казва режисьорът Вим Вендерс.

Прожекцията е на 2 февруари (вторник) от 19:00, а билети ще намерите онлайн тук.

В следващите дни публиката може да види още два документални филма за гении.

ДА ОБИЧАШ ВИНСЕНТ (3 февруари, 18:30) със своите над 62 000 маслени рисунки представя историята за живота и смъртта на Винсент ван Гог в първия в историята на киното пълнометражен филм, осъществен чрез анимиране на картини.

Сред стотиците художници, работили по проекта, е и българката Елизабет Христова – Лиса.

МИКЕЛАНДЖЕЛО: БЕЗКРАЙНОСТ (4 февруари, 18:30) пък е едно изненадващо пътуване през живота и творбите на абсолютния гений на универсалното изкуство: Микеланджело Буонароти. Показани са някои от най-известните му шедьоври: таванът на Сикстинската капела, „Пиета“, „Давид“, „Моисей“, „Страшният съд“, купола на базиликата „Свети Петър“, „Дони Тондо“ („Светото семейство“) и още други творби.

Специална прожекция на 3 февруари от 20:30 ще има и ЗЕЛЕНАТА КНИГА.

Вдъхновеният от истинското приятелство филм на Питър Фарели, носител на 3 награди ОСКАР (за най-добър филм, за най-добра поддържаща мъжка роля на Махершала Али и най-добър оригинален сценарий) стана още по-популярен в България с участието на актьора Димитър Маринов, чието появяване на сцената на Оскарите през 2019 г. предизвика истински фурор. Да си гений не стига. Кураж трябва, за да промениш душите на хората, е лайтмотивът на филма, способен да стопли сърцата на публиката.

Финалът на седмицата е за дебютa на сръбския режисьор Павле Вучкович ПАНАМА, стартирал от фестивала в Кан ’15 и представящ нецензуриран поглед към жадното за необвързващ секс поколение Z.

Поучителен разказ за любовта в ерата на интернет, в който порно забивките надцакват истинското свързване, пише за филма кинокритикът Джей Вайзберг от сп. Варайъти.

А сексологът д-р Румен Бостанджиев отбелязва: Филмът "Панама" е и за бъдещето, защото това е неизбежният вектор на всяка любов. Върху какъв екран младите хора в тази част на света прожектират своите мечти?"

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите