Днес в Народен театър: Валери Йорданов в моноспектакъла 'Караконджул'

Постановката е по 'Дервишово семе' на Николай Хайтов

OFFNews Последна промяна на 06 август 2020 в 10:19 4233 0

Снимка Народен театър

„Караконджул“ е трагикомична, изиграна автентично и прекрасно от Валери Йорданов равносметка на една необичайна съдба: популярният от разказа на Николай Хайтов „Дервишово семе“ герой Рамадан Дервишов споделя с опитомения от него мечок, но най-вече със зрителите житейския си път: оженен в невинността на своите 14 години, той губи любимата си, и любовта, изгаря от мъка, от страст по отмъщението – но с много вътрешни перипетии и колебания намира път към себе си.

Проправя го трудно – защото е мъж див и неподчиним, изсечен като планинска скала. Води спорове с кмета Чаталбашев, спомня си първите мигове на своя брак, който всъщност е една детска игра, копнее да е край любимата жена и това го смирява понякога, а понякога го прави велик в посвещението към нея. Целият блика от природна сила, от наивни и мъдри открития, от смешни до сълзи разкази на случки, които разширяват представите ни за силата и смисъла на човешкото същество и неистовите му битки с и за живота.

Затворен в планинската си колиба и в непреживяната си любовна мъка, Рамадан Дервишов споделя себе си и своя първичен опит сякаш с целия свят – с хора, близки и далечни, случайни и съкровени, съседи и съселяни, с природата, домашните животни и така окръгля и преизпълва с вълнение и събития, с наивност и премъдрост, с болка и смях човешкото съществуване.

Неслучайно "Караконджул" е прозвище на човек, обзет от безсъние. Много безсънно-интересна е срещата с героя Рамадан, сътворен от един блестящ театрален екип и изигран от обичания актьор Валери Йорданов.

Валери Йорданов завършва НАТФИЗ през 1996 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Започва професионалната си кариера в Младежкия театър, където негови роли са: Валер в “Тартюф” от Молиер, Сантяго в “Алхимикът” от Паулу Куелю, Скай във “Френският квартал” от Тенеси Уилямс, Джордж във “Всички мои синове” от Артър Милър, Беранже в “Носорози” от Йожен Йонеско и др. На сцената на Театрална работилница ”Сфумато” е Неоптолем в “Сънят на Одисей” от Хайнер Мюлер, Детето на дявола в “Апокриф” от Маргарита Младенова и Иван Добчев. В трупата на Народния театър е от 2004 г. и сред ролите му са: Кюн в “Посещението на старата дама” от Фридрих Дюренмат, Иван Семьонич в “Пушката ще гръмне след антракта” по А. П. Чехов, Хор в “С любовта шега не бива” от Алфред дьо Мюсе, Осуалд в “Крал Лир” от Уилям Шекспир, Бръчков в “Хъшове” по Иван Вазов, Лвов в „Иванов" от А. П. Чехов, Нино в „Ничия земя" по сценария на Данис Танович, персонажи в авторския спектакъл на Александър Морфов“На ръба”, Димитър Мечев в „Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов, Йохан в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер, Кузаков в „Лов на диви патици” от Александър Вампилов, Биф в „Смъртта на търговския пътник” от Артър Милър, Дон Карлос в „Дон Жуан" от Молиер, Петлето в “Опит за летене”, Ракитин в “Братя Карамазови”. За ролята на Бръчков е отличен с АСКЕЕР`2005 и Наградата на Фондация „Иван Димов" за млад актьор, а за ролята на Нино има ИКАР`2017. Има множество роли и отличия за участията си в киното.

Драматург на постановката - Мирела Иванова

Асистент-режисьор - Боряна Митева

Художник на плаката и програмата - Янина Петрова

Фотограф - Божидар Марков

Постановка - Стоян Радев

Сценография и костюми - Елица Георгиева

Звукова картина - Стоян Радев

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови