Български автори превземат "Жорж Помпиду" в Париж

OFFNews 01 октомври 2015 в 13:34 4273 0

Снимка НДК

Мирослав Боршош (най-вляво) и Кристине Карие с българските книги в центъра.

Български автори станаха част от колекцията на парижкия културен център “Жорж Помпиду”, след като НДК дари на библиотеката редица родни книги, преведени на френски език, сред които беше и наскоро издаденият на английски от Националния център за книгата сборник “Съвременни български писатели”.

Сред писателите ни, които вече са достъпни за френскоговорящата публика, са Иван Вазов, Йордан Йовков, Йордан Радичков, Анжел Вагенщайн, Виктор Пасков, Теодора Димова, Веско Бранев, Емилия Дворянова, Георги Господинов, Алек Попов и др.

Това е първият път, в който подбрани български произведения влизат в една от най-известните библиотеки в света благодарение на сътрудничеството между директорите на двете културни институции - Мирослав Боршош и Кристине Карие.

В продължение на месец “Жорж Помпиду” представя произведенията на новия литературен сезон, като тази година за първи път ще има и преглед на съвременните български автори.

“Каталогът “Съвременни български писатели” е изключително полезен, защото ни дава систематизиран поглед върху българската литература и автори”, каза Карие, като обеща да поръча още български книги, след като се запознае със сегашните. 

По време на срещата в Париж бе разискана и възможността български филми да бъдат показани в рамките на фестивала на документалното кино, който се организира всяка година от Център “Жорж Помпиду”.

Боршош запозна френската си колежка и с новата за Европа хибридна форма – денонощна библиотека и книжарница “Перото”, която функционира изключително успешно от няколко седмица в НДК, и покани френски издателства да представят свои продукти в нея.

Създаден през 1977 г., Центърът “Жорж Помпиду” приема през 2006 г. вече почти 7 млн. посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция след Лувъра и Айфеловата кула. В рамките на Националния музей на модерното изкуство (промишлен център дизайн), той запазва един от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света, наред с тази на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и Тейт Модерн в Лондон, дом на големи временни изложбени галерии, концертни зали и театри, първата обществена читалня в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови