Арт Галерия Le Papillon представя изложбата на Христо Христов „Преминаващи фигури“

OFFNews 21 май 2021 в 18:47 1935 0

"Изкуството е един голям урок за искреността. Истинският художник винаги изобразява това, което мисли, и не се страхува да смаже съществуващите норми. По този начин той учи на искреност себеподобните си." - Огюст Роден

С голямо удоволствие и чест от 13-ти май до 9-ти юни 2021 г. Арт Галерия Le Papillon представя творчеството на талантливия и обичан варненски скулптор и художник Христо Христов с последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят.

Христо Христов е автор, чийто произведения се превърнаха в неотменна част от постоянната експозиция на галерия Папийон. А самостоятелните му изложби, осъществявани периодично в изложбената зала на галерията се радват на изключителен успех както сред почитателите на съвременното изкуство в България, така и предизвикват интерес и в чуждестранни колекционери. Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е не по-малко ценен в последните години за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на душата на творец, завладян от формата и нейната линия. Типичния за автора стил да се изразява с твърдост, преплетена с енигматични изчистени образи, знаци, кодове и релефи завладява и чуждестранната публика в успешните си представяния в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Полша и доказва, че творчеството му не се ограничава с локалното, а среща естетическото разбиране и любов на хора от различни националности и култури.

Изкуството на Христо Христов е със силно изразен характерен почерк, енигматично и многопластово. То носи свободата на линията, когато става дума за рисунка, сложни, често приглушени цветове, положени многослойно, когато гледаме живописта му и силна енергия, страст, вградена в стилизираната форма с препратки към древността, когато се докосваме до скулптурата му. То е монументално - като начин на изразяване, експресивно и категорично - като цвят, композиция, послания, винаги балансиращо твърдост и нежност в изчистването на линиите и формата.

Основното, от което се вълнува авторът е фигурата и нейното послание като философия, история, която е умело загатната в стилизирания образ и характерната му плетеница от релефи. В скулптурата му движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се предизвикват у зрителя. Повлиян от натоварените с информация и история релефи от древността, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните или живописни творби.

Изложбата може да бъде видяна до 09-ти юни 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12 и може да бъде разгледана както в изложбения салон на галерията, така и на сайта artpapillon.com.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата и е подкрепена от каталог, в който са поместени всички последни творби на Христо Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови