8 000 години история в Музея на София от 17 септември

ОFFNews 21 август 2015 в 17:02 3255 0

Музеят за история на София ще открие своята постоянна изложба на 17 септември, в деня на празника на града, съобщи БНР.

Експозицията обхваща 8000 години от живота по земите на столицата и ще бъде показана в 8 зали в сградата на бившата Централна минерална баня. Посетителите ще видят експонати от неолита чак до 40-те години на XX в. с акцент избирането на София за столица на държавата през 1879 г. и началото на 20-и век, когато е най-интензивното и най-бурното развитие на града.

Космополитността и етническото разнообразие на София ще бъдат акцент на музея. Една от залите ще носи името "Наследството на древността" и ще представя града по времето на 6-то хилядолетие преди Христа, а "Силата на духа" ще се отнася за манастирите, разположени като пръстен около града.

Ще има и зала, посветена на развлеченията на софиянци. Гражданите и гостите ще могат да зърнат и златната каляска на Мария Антоанета, трон от царския дворец, позлатено бюро, подарено от канцлера Ото фон Бисмарк.

Музеят за история на София ще има още информационен център, книжарница, творческа лаборатория за курсове, ателиета за деца и възрастни, както и многофункционални зали за гостуващи изложби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови