Френско списание: "Епопея на тракийските царе" е сред най-добрите изложби в Европа

ОFFNews Последна промяна на 18 август 2015 в 14:27 7314 4

Българската експозиция в парижкия Лувър - "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", е сред водещите изложби в Европа за 2015 г. според френското списание „Connaissance des Arts” („Проблеми на изкуството”), похвали се Министерството на културата.

"Изданието посвети специалния си брой за юли и август на най-хубавите изложби през лятото на 2015 година и в него богато илюстрираният текст за „Епопея на тракийските царе” в Лувъра заема наистина подобаващо място", пишат от ведомството.

Изложбата се организира като част от петгодишното споразумение на България с Музея „Лувър”, подписано от Рашидов през първия му мандат. Лично президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез е главен куратор на изложбата, включваща 1629 експоната от фондовете на 17 български музея, която гостува до 20 юли 2015 г. в прочутия музей.

Статията на Жером Коаняр /Jerome Coignard/ - „Траките: в търсене на изгубеното царство” /”Les Thraces au Louvre, à la recherche du royaume perdu”/, започва с думите: „Взимайки за отправна точка последните археологически открития в България, Лувърът представя една брилянтна и енигматична цивилизация - тази на траките, войнствен народ с ерудиран елит, който е властвал на териториите, намиращи се в границите между гръцкия свят и персийската империя”.

В публикацията в „Connaissance des Arts” се разказва много подробно и за религиозните вярвания и обичаите на траките, за разкопките в Голямата Косматка, както и за владетеля Севт Трети и реалистичното му изображение, както и за начина, по който траките изобразяват боговете.

"Антична Тракия винаги се свързва с легенди, които се пренасят през вековете. Изложбата в Лувъра „Епопея на тракийските царе” показва за първи път цели ансамбли от археологически обекти, които представят тракийската цивилизация и нейното историческо значение, се посочва още в публикацията „Траките: в търсене на изгубеното царство”. Френско –българското сътрудничество в тази област има вече стогодишна традиция, подчертава авторът на статията в авторитетното френско издание „Connaissance des Arts”. В началото на миналия век – през 1904 г., Жорж Сьор от Френската атинска школа извършва археологически разкопки във Велико Търново, а Александър Дегран - генерален консул в Пловдив, е участвал в разкопките на обекти край Созопол. Тези разкопки продължават и днес под ръководството на Александър Баралис, който е и комисар на изложбата в Лувъра, заедно с доц. Милена Тонкова, проф. Тотко Стоянов и Негин Матийо, се отбелязва в публикацията на френското списание. Статията „Траките: в търсене на изгубеното царство” разказва подробно за най-впечатляващите археологически открития, които са включени в българската изложба в Лувъра. Сред най-впечатляващите археологически находки през последните години са откритията в могилата Голямата Косматка", изтъква авторът й Жером Коаняр.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови