Как станах петзвезден домакин

Венци Мицов Последна промяна на 22 юли 2020 в 00:05 10173 0

Имам един приятел. Сашо. Той е от онези, за които е създадена модерната дума „гурман“. Едно време май им казваха „чревоугодници“, но днес тази дума е придобила ново значение...

Сашо не обича просто пържолка на грил...

Не. Той обича стек "Фиорентина", опечен на грил до степен „rear” върху дървени стърготини от пекан, череша и кавказки дъб.

За гарнитура приятелят ми предпочита не картофки, а двойно пържени френски картофи, приготвени в патешка мас и поръсени с хималайска сол.

Винаги когато се съберем със Сашо, получавам лекции за кулинарията.

И винаги разбирам колко съм зле и колко много имам да уча.

Сега е моментът да ви кажа и друго – приятелят ми обича да кани приятели на парти със скара. Изтънчено било. Много изтънчено, та чак дрънка. Запали той скарата, хвърли няколко мръвки и вземе да обяснява колко е гурме и как всички останали не разбират същността на барбекюто...

Понеже ми писна, реших да си отмъстя.

И в главата ми се роди следната мисъл – „Отмъщението на майстора на грила“.
И звъннах на моя приятел.

"Скъпи, Сашо" – казвам аз – „Заповядай довечера у нас. Времето е хубаво и ще си направим грил парти. Нещо като следобеден брънч на грил. В рамките на ивента ще има дегустация на различни бири, които ще бъдат придружени от отбрани меса, приготвени на барбекю. Облекло – неформално (къси гащи и тениска на „Металика“)“.

В уречения час той вече беше на двора, а аз бях разпалил грила.

- Здравей, днес съм ти подготвил многостепенно дегустационно меню. Но да започнем с нещо по-леко – рекох аз.
И извадих първите участници в сразяващата ми вечеря.

Perlenbacher Pils, която налях в халба. На масата сложих гриловани наденички.

- О, тази биричка никак не е зле – рече той – усещам освежаващ вкус. А цветът е чудесен. Браво, браво – и отхапа от наденичката. Не каза нищо повече, но по лицето му видях, че е доволен.

А аз вече бях готов с втория удар срещу претенциите на моя любим приятел.

- Време е да опитаме нещо още по-добро – казах аз и налях кехлибарена течност от друга, добре охладена бутилка в халбата на Сашо.

Бира Maestic на Argus.

Той отпи глътка от бирата, а шишчетата, които поднесох към нея, предизвикаха еуфория у претенциозния ми приятел.

- О, тази бира е чудесна. Съвсем отчетливо усещам аромати на малц и пикантен хмел. Залагам главата си, че бирата е или чешка, или е изработена с чешка технология – рече той и захапа шишче. А аз, без да губя време, продължих.

Дегустацията премина през пилешки пържолки, придружени от бира Patronus, светломътна, 5.5% 12.3° P - 71% - пшенична е, с прекрасен цвят на сенчест кехлибар и плътна пяна, типична за този вид бира. Ароматът е кисел, с миризма на зърнени култури и лека картонена нотка. След това извадих тежката артилерия.

С напредване на вечерта в дегустацията се включиха крафт бирите.

Сашо изглеждаше сразен, особено когато му сервирах свински ребърца, придружени от Steam Brew Крафт, а след това - вратни пържолки, поляти с Abbaye de Vacuolar Френска бира 6.5%.

Вечерята свърши, Сашо седеше и отпиваше Imperial Stout и дойде време за оценката на вечерта.

- Приятелю, бил съм ти много пъти на гости. Но за първи път ми предложи истинско петзвездно гурме преживяване. Браво!

- Ами, нищо особено – рекох аз.

- Как нищо особено. Ти беше направил проучване, беше степенувал всичко. Обиколил си всички магазини в София. Браво! – рече Сашо. След това стана и пое към дома си доволен и щастлив.

Никога не разкрих тайната си пред него. Но сега ще я разкрия пред вас.

За да впечатлите някой ваш изтънчен приятел, не е нужно да обикаляте всички магазини в родния си град.

Просто отскочете до близкия магазин на ЛИДЛ и си набавете всичко необходимо за грил парти.

Те знаят, че с бира грилът е по-вкусен!

И обратното – всяка мръвка се нуждае от своята биричка!

И когато чакате гости, за които знаете, че са претенциозни, не се притеснявайте. Запалете скарата и просто отскочете до кварталния ЛИДЛ.

Ето как аз, без да направя нищо особено, влязох в класацията на моя приятел за изтънчени готвачи – естети.

Публикацията е част от партньорство между OFFMedia и Lidl.